Kdy je nutné při dopravní nehodě volat policii

Každý den se v Česku odehrává velké množství dopravních nehod. Abyste získali odškodnění z povinného ručení, je třeba dodržet zákonné podmínky. My vám proto řekneme, při jakých případech je nutné volat k incidentu Policii ČR.

Dopravní nehoda, ilustrační fotografie
reklama

Hned zkraje uvedeme výslovnou definici pojmu dopravní nehoda. Podle zákona o pozemních komunikacích se jedná o událost v provozu na pozemních komunikacích, například havárie nebo srážka, která se stala nebo byla započata na pozemní komunikaci a při níž dojde k usmrcení nebo zranění osoby nebo ke škodě na majetku v přímé souvislosti s provozem vozidla v pohybu.

S tím souvisí přesná povinnost, kdy její každý účastník musí nahlásit policistovi incident. Jedná se o následující situace.

Usmrcení osob

K tomu snad není potřeba nic dalšího dodávat. Každý držitel řidičského průkazu snad ví, že v tomhle případě se Policie ČR prostě přivolat musí.

Zranění osob

Tady je potřeba dát pozor na fakt, že zákon nezná přesný pojem slova "zranění". Někdo může mít zlomené zápěstí, jiný šrám na čele, ale v obou případech by se nehoda oznámit měla. Zákon považuje za zranění "jen" zhoršení zdravotního stavu posádek vozidel, které je důsledkem dopravní nehody.

V zájmu každého poškozeného pak je, aby se raději nechal lékařsky vyšetřit. Jestliže se vám za týden nebo dva udělá špatně, asi těžko budete prokazovat zpětně, že je to příčina dopravní nehody. Na základě toho pak nemusíte dostat odškodnění ze strany viníka, které slouží jako náhrada nákladů na vaší léčbu.

Poškození majetku

Zde je situace již trošku složitější. Povinnost zavolat Policii ČR k nehodě je vždy, když škoda na zúčastněných vozidlech včetně přepravovaných věcech přesáhne částku 100 tisíc Kč. Pokud se posádky shodnou na tom, že škoda této částky nedosahuje, pak se nehoda hlásit nemusí

Pozor ale na fakt, že škoda může být také na majetku třetí strany, na dopravním zařízení nebo komunikaci. V tomto případě nehraje roli její výše, ale pouhý fakt, že tam škoda je. Výjimku tvoří jen situace, kdy řídíte půjčené auto a nabouráte. Pokud i tak škoda nepřesahuje oněch sto tisíc, policisty volat nemusíte.

Výše uvedená pravidla jsou ale pouhým obecným a zákonným doporučením. Každý majitel řádně pojištěného vozidla má jinou pojišťovnu a ve smlouvách s nimi uzavřenými se mohou nalézat další dodatečné podmínky. Ty pak slouží k proplacení škodné události. V opačném případě hrozí, že pojistka nebude plnit dostatečnou "funkci".

A jaké jsou pokuty?

V případě neoznámení nehody v situaci, kdy to zákon jasně stanoví, hrozí pokuta ve výši 2 500 až 5 000 Kč. K tomu můžete být obdařeni soudně vysloveným zákazem řízení v délce 1 až 6 měsíců. To ale platí jen pro ty, kteří se tohoto přestupku dopustí během jednoho kalendářního roku opakovaně.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky