Hrozí nebezpečí? Podle tajných služeb by mohlo Rusko zaútočit na jednu z evropských zemí

Dánsko se obává možných útoků ze strany Ruska. Ministr obrany Hjort Fredriksen tvrdí, že podle zpráv tajných služeb a tvrzení vysokých armádních představitelů jsou tyto obavy oprávněné a Rusko by se opravdu mohlo rozhodnout na zemi zaútočit.

Rusko, Moskva
reklama

Fredriksen neskrývá své obavy před velmocí prezidenta Vladimira Putina. Vychází přitom ze zpráv tajných služeb i z rozhovorů se členy armády. Informoval o tom server The Local.

Podle něj je Dánsko je ve vážném stavu ohrožení. "Můžeme potvrdit, že Rusko v současné době instaluje své raketové systémy v oblasti Kaliningradu. Odtud nebude problém zasáhnout Kodaň. To je samozřejmě hlavní riziko," obává se Fredriksen.
 
To je podle ministra pouze jedním z problémů. Dánsko je prý také ohroženo i v oblasti kybernetické bezpečnosti, zejména v souvislosti s nedávnými údajnými útoky ruských hackerů v USA.

"Státem podporovaní hackeři jsou připraveni zaútočit na nemocnice, infrastrukturu a dodávky elektřiny tak, že se nabourají do našich počítačových systémů," přiznal Fredriksen.

Ministr se obává, že na zemi mohou zaútočit hackeři přímo financovaní Ruskem a mohou se pokusit ovlivnit demokratické procesy v Dánsku, stejně jako v případě již zmíněných voleb v USA.

Nevraživost? Nic nového

Rusko se svou záští vůči Dánsku netají a už dříve uvedlo, že by mohlo vyslat své jaderné střely proti dánským lodím, pokud se skandinávská země připojí k protiraketové obraně NATO.

Prohlášení přišlo před dvěma lety od ruského velvyslance v Kodani.  "Nemyslím si, že by Dánové zcela chápali důsledky svého připojení k protiraketové obraně vedené USA. Pokud se tak stane, dánské lodě se stanou cíli pro ruské jaderné střely," uvedl ruský ambasador Michail Vanin pro list Jyllands-Posten.

Vanin rovněž dříve uvedl, že Dánsko se stane součástí hrozby pro Rusko a vztahy s Ruskem se tím poškodí. Velvyslanec varoval, že pokud se Dánsko zapojí do systému obrany, bude to dánské rozhodnutí, že země přijde o peníze.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky