Česká televize posílá kritikům svého vysílání ostrý vzkaz

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání tvrdí, že Česká televize porušila zákon, když při vysílání zpravodajského bloku Americká volební noc k volbě amerického prezidenta stranila demokratce Hillary Clintonové. S tím ale vedení redakce zpravodajství důrazně nesouhlasí. Radě proto zaslalo otevřený dopis.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle RRTV odvysílala veřejnoprávní televize nevyvážené a neobjektivní zpravodajství, během něhož docházelo k nadržování jedné straně, zejména soustavnou a zcela jednostrannou kritikou jen jednoho z kandidátů na amerického prezidenta.

Televize podle ní měla také v komentářích ve studiu nebo v předtočených příspěvcích dát prostor čtyřem americkým občanům, kteří byli všichni příznivci Clintonové a kritizovali Trumpa. ČT také využívala příspěvky americké televize CNN, která před volbami otevřeně sympatizovala s Clintonovou.

 

S tím ale ČT nesouhlasí, zástupci šéfredaktora zpravodajství ČT Michal Kubal a František Lutonský, kteří radě poslali otevřený dopis. „Vaše zdůvodnění vyvolalo mezi tvůrci a spolupracovníky pořadu rozhořčení a pocit nespravedlnosti, zejména kvůli účelovosti a zřejmé zaujatosti vaší zprávy. Nikdo z desítek lidí připravujících toto vysílání neměl samozřejmě sebemenší zájem na vyjadřování preferencí kteréhokoliv z kandidátů,“ uvedli v dopise zástupci ČT.

Lutonského a Kubala proto zajímá, proč ve své výtce rada nehodnotí celé dvanáctihodinové vysílání, ale jen jeho zlomek. „Podle jakého klíče jste vybrali zrovna tuto část vysílání? Ve vysílání vystoupilo celkem 27 hostů, včetně otevřených příznivců Donalda Trumpa a tvrdých kritiků Hillary Clintonové např. Eliška Hašková Coolidge nebo Roman Joch. Proč je ve svém textu vůbec nezmiňujete?“ táží se novináři.

„Na základě čeho označujete velvyslance USA A. Schapira za transparentního příznivce Hillary Clintonové a neberete jej jako nejvyššího reprezentanta USA v ČR? Na základě jakých analýz a kompetencí označujete CNN za televizní program, který před volbami otevřeně sympatizoval s kandidátkou Clintonovou?“ nechápou pracovníci ČT.

Radu také upozorňují, že pojem „červené tsunami“ není „emočně zabarveným výrazem odkazujícím na živelné pohromy“, ale standardním mediálním obratem, který v českém veřejném prostoru figuruje minimálně od voleb roku 2008 a je synonymem pro drtivý triumf ve volbách, a že červená barva je tradiční barvou amerických republikánů.

Otevřený dopis členům Rady pro rozhlasové a televizní vysílání
V Praze, dne 13.1.2017

Vážení členové Rady pro rozhlasové a televizní vysílání,
dne 12. ledna jste zveřejnili tiskovou zprávu ze zasedání vašeho orgánu, v níž konstatujete, že „Česká televize v pořadu Americká volební noc odvysílala nevyvážené a neobjektivní zpravodajství, během něhož docházelo k nadržování jedné straně, zejména soustavnou a zcela jednostrannou kritikou jen jednoho z kandidátů na amerického prezidenta.“ Toto vaše konstatování doprovázíte nejdřív čtyřmi a poté ještě dvěma údajnými prohřešky, od jedné doprovodné obrazové informace, přes podle vašeho názoru nevhodných otázek moderátora, neoddělování komentářů od informací zpravodajského charakteru, až po údajnou zaujatost hostů.
Vaše zdůvodnění vyvolalo mezi tvůrci a spolupracovníky pořadu rozhořčení a pocit nespravedlnosti, zejména kvůli účelovosti a zřejmé zaujatosti vaší zprávy. Nikdo z desítek lidí připravujících toto vysílání neměl samozřejmě sebemenší zájem na vyjadřování preferencí kteréhokoliv z kandidátů.
Jako lidé, kteří za toto vysílání nesou plnou odpovědnost, bychom vás proto rádi požádali o odpovědi na následující otázky:
1) Proč ve své výtce nehodnotíte celé dvanáctihodinové vysílání, ale jen jeho zlomek?
2) Podle jakého klíče jste vybrali zrovna tuto část vysílání?
3) Ve vysílání vystoupilo celkem 27 hostů, včetně otevřených příznivců Donalda Trumpa a tvrdých kritiků Hillary Clintonové např. Eliška Hašková Coolidge nebo Roman Joch. Proč je ve svém textu vůbec nezmiňujete?
4) Na základě čeho označujete velvyslance USA A. Schapira za transparentního příznivce Hillary Clintonové a neberete jej jako nejvyššího reprezentanta USA v ČR?
5) Na základě jakých analýz a kompetencí označujete CNN za „televizní program, který před volbami otevřeně sympatizoval s kandidátkou Clintonovou“?
6) Máme vašemu textu rozumět tak, že televizní moderátoři nesmějí pokládat otázky reflektující atmosféru ve veřejném prostoru (otázky na bezpečnostní dopady rozhodnutí amerických voličů)?
Závěrem bychom vás rádi upozornili, že „červené tsunami“ není „emočně zabarveným výrazem odkazujícím na živelné pohromy“, ale standardním mediálním obratem, který v českém veřejném prostoru figuruje minimálně od voleb roku 2008 a je synonymem pro drtivý triumf ve volbách, a že červená barva je tradiční barvou amerických republikánů.

Předem děkujeme za vaši odpověď

Michal Kubal, zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT
František Lutonský, zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky