V ČSSD nastane otřes. Strana hledá nového lídra

Sociální demokracie hledá nového lídra strany, který by ji převzal od dosavadního předsedy Bohuslava Sobotky. Podle Lidových novin by mělo ke změně ve vedení dojít ale až po podzimních volbách.

Bohuslav Sobotka
reklama

Nalézt nového lídra strany se pokoučí ministr vnitra Milan Chovanec, který oslovil ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, ten ale podle deníku post šéfa strany zastávat nechce.

Ve hře jsou i další jména, málokteré je ale zvučné tak, jako bývalí předsedové. Mezi Jiřího Paroubka a další významné předsedy by se ale mohl zařadit Jan Birke, který je sympatický, ale rázný, což dokázal jak ve Sněmovně, tak v Náchodě, kde působí jako starosta.

Ani Birke se ale zřejmě nepostaví šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi, a to ze zdravotních důvodů. Skloňuje se i jméno Jeronýma Tejce, který se chce stát prvním místopředsedou strany a postavit se Chovancovi. Otazníkem zůstává Jiří Zimola, který sice kritizuje vedení strany, sám do něj ale kandidovat nechce.
 
Kdo tak povede v budoucnu stranu zatím není vůbec jisté, dá se ale předpokládat, že velký otřes v ČSSD se odehraje až po podzimních volbách.

Strana se totiž obává, že pokud bydošlo ke změně dříve, působili by sociální demokraté rozpolceně a nejednotně, což by vyslalo negativní signál voličům. Podle dosavadních průzkumů ale ČSSD na hnutí ANO ztrácí a dříve nebo později bude potřeba vedení obměnit.

Sociálním demokratům u voličů možná zavařila i poslankyně Pavlína Nytrová, která ČSSD opustila kvůli údajným nekalým praktikám. Ve straně podle ní bují politická korupce na všech úrovních a tvrdí, že ČSSD se potápí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky