Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělská vláda připravuje reformu. Zavedou v zemi muslimské svátky?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Španělská vláda by mohla označit některé muslimské svátky svátky za veřejné volné dny. Uvedl to jeden z tamních starších diplomatů. Jde o jednu ze změn, která patří do velkého balíku reformy pracovního práva.

Javier Herrera-García Canturri, kariérní diplomat, který v současné době radí španělskému ministerstvu spravedlnosti v otázce vztahů mezi náboženstvími, řekl, že vláda „zvažuje" v rámci balíčku reforem pracovního práva některé změny.

V rozhovoru pro zpravodajskou agenturu Europa Press, uvedl že by vláda mohla umožnit lidem, aby se vzdali 0,7 procenta svých daňových příjmů a věnovali je náboženským skupinám včetně islámu, judaismu, protestantských církví či buddhismu. V současné době mohou přispět jen katolické církvi. Jedinou další alternativou je pak dát tyto peníze do rozpočtu pro kulturu.

Vzhledem k tomu, že islám a některé další víry nemají v zemi oficiální institucionální strukturu, není jasné, které organizace by tyto finanční prostředky ve výsledku dostaly.

Změna by se mohla dotknou také státních svátků. Ty se v jednotlivých koutech země liší, každá lokalita si je určuje sama a je omezena na maximálně 13 dní ročně, z toho o devíti z nich rozhoduje ústřední vláda. V případě, že by lokální vláda chtěla do systému zahrnout i muslimské nebo třeba židovské svátky, musela by odstranit jiné svátky křesťanské či občanské povahy.

V současné době ve Španělsku existuje šest z celostátních svátků, které lze označit za křesťanské - Vánoce, Tři Králové, Velký pátek a svátek všech svatých. Ostatní jsou sekulární.

Témata:  Španělsko Muslimové

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy