8 možných milníků roku 2017. Ovlivní tyto klíčové události svět?

Loňský rok byl na politickém poli především ve znamení brexitu, zvolení nového prezidenta USA a dalších významných momentů. Ten letošní mohou naopak ovlivnit další volby po celém světě a jiné faktory. Express.co uvedl osm možných milníků roku 2017.

Ilustrační fotografie
reklama

Donald Trump

V lednu se ujme úřadu nový prezidenta USA Donald Trump. Další období teprve ukáže, jaké změny nastanou v politice USA a jak naváže na svého předchůdce Baracka Obamu. Ve velkém očekávání je jak Rusko, tak také Izrael, který má o silný vztah s Trumpem eminentní zájem.

Mírová jednání o Sýrii

Křehké příměří, které vyjednala Moskva s Ankarou, by mohlo vést k mírovým rozhodnutím a ukončením dlouholetých bojů v Sýrii. V případě, že příměří vydrží, budou jednání pokračovat brzy v Kazachstánu. Koalice se také bude snažit vytlačit jednotky z IS z Rakky.

Velká Británie spouští článek 50

Britská premiérka Theresa May plánuje spustit článek 50, který bude obsahovat dvouleté dialogy Londýna s Evropou i zbytkem světa. Britové očekávají, jaký bude mít Brexit dopad na občany Británie samotné a na ekonomiku království.

Volby v Nizozemsku

Březnové volby v Nizozemsku ukážou, jestli se země skutečně ujme pravicová PVV (Strana pro svobodu). V průzkumech veřejného mínění zatím strana Geerta Wilderse vede. Strana se například zavázala uzavřít v zemi mešity a zakázat korán.

Volby ve Francii

O prezidentské křeslo se podle všeho poperou šéfka Národní fronty Marine Le Penová a její největší rival Francois Fillon. Hlavní cíl Le Penové je vystoupení Francie z EU. Nový prezident Francie zřejmě i ukáže další zahraniční politiku země, která se potýká s obrovskou migrační problematikou.

Íránské volby

Íránský prezident Hassan Rouhani bude chtít obhájit své dosavadní prezidentské křeslo. Výsledek voleb bude utvářet budoucí íránskou politiku a především vliv na Středním východě.

Volby v Německu

Německá kancléřka Angela Merkelová patří k nejvýznamnějším politikům světa. Její případná prohra by rázně zamíchala kartami v celé EU.

Kongres v Komunstické straně Číny

Čínský vůdce Si Ťin-pching se pokusí upevnit svou moc v Komunistické straně Číny. Čína má významnou roli na světové scéně a investice jejich podnikatelů jsou patrné po celém světě.

Témata: svět | MoneyMAG.cz | Země

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky