Merkelová ztrácí svou pozici a sílu. Evropští politici se kloní k Putinovi

Německá kancléřka Angela Merkelová ztrácí svou pozici a sílu, protože někteří evropští politici se otevřeně přidávají na stranu ruského prezidenta Vladimira Putina a protože se od své vůdkyně kvůli migrační politice obrací dokonce i německé obyvatelstvo. Právě tak shrnuje současnou pozici kancléřky server Express.

Angela Merkelová
reklama

Server připomíná, že se Merkelová „snaží zoufale zavést celoroční sankce proti Rusku kvůli probíhajícímu konfliktu na Ukrajině, ale její předpokládaní evropští spojenci se jí straní ve prospěch ruského siláka“. Místo toho se prý tedy rozhodla uložit vůči Putinovi, který se otevřeně zmocnil Krymu, jen sankce šestiměsíční. Express zároveň poukazuje, že se Ukrajina, k níž Krym oficiálně stále patří, zoufale snaží připojit k Evropské unii.

„Hodnocení Merkelové v průzkumech veřejného mínění je na bodu mrazu, zatímco popularita antiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) vzrostla na 15 procent v důsledku útoku na berlínský vánoční trh. Veřejnost se proti ní obrátila kvůli kontroverzní migrační politice,“ vysvětluje server. Ten také poukazuje na to, že podle posledních průzkumů se podpora koalice Křesťanskodemokratické unie (CDU) a Křesťanskosociální unie (CSU) propadla na pouhých 32 procent.

A aby toho nebylo málo, zdá se, že Merkelovou ještě více oslabí blížící se francouzské prezidentské volby. Jedna z kandidátek, šéfka Národní fronty Marine Le Penová, otevřeně hlásá, že chce, aby Francie odešla z EU. Druhý favorit, Francois Fillon, může pozici kancléřky totálně podkopat svým postojem k Rusku. Už dříve totiž dal jasně najevo, že je proti jakémukoliv zpřísňování sankcí.

„Je inteligentní vést politiku sankcí, když nedělá nic jiného, než že ruinuje francouzské zemědělce?“ uvedl Fillon. „Myslím, že tato politika selhala,“ dodal. Ani u něj tedy Merkelová rozhodně další podporu proti Putinovi hledat nemůže.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky