Ptačí chřipka se vrátila do Česka

V České republice byl poprvé za posledních deset let potvrzen případ ptačí chřipky.

Kuře, ilustrační fotografie
reklama

Zprávu o výskytu ptačí chřipky v Česku potvrdila mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková. Nákaza byla potvrzena ve dvou malochovech drůbeže v Jihomoravském kraji, a to v Moravském Krumlově a v Ivančicích. Pravděpodobným zdrojem nákazy v chovech jsou volně žijící ptáci. Nákaza byla potvrzena také u volně žijících labutí v témže kraji.

„Státní veterinární správa v souladu s platnou legislativou přijala s okamžitou platností opatření k zamezení dalšího šíření nákazy. Chovatelé by měli z preventivních důvodů zabránit kontaktu volně žijících a domácích ptáků,“ řekl na tiskové konferenci ministr zemědělství Marian Jurečka.

„V případě výskytu nákazy je základním opatřením utracení ptáků v ohnisku a zabránění dalšího šíření prostřednictvím kontaminované podestýlky, krmiva, hnoje apod. Živočišné produkty z ohniska jsou neškodně likvidovány a z vymezených uzavřených pásem mohou být na trh produkty uvolněny až po prohlídce úředním veterinárním lékařem,“ dodal ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Koncem roku ohlásilo první výskyt ptačí chřipky na svém území také Slovensko. Podle tamního ministerstva zemědělství se ohnisko nacházelo v bratislavském soukromém malochovu, jehož produkce nebyla určena pro obchodní síť. 

Ptačí chřipka se v posledních měsících objevila také na farmách v Německu, Rakousku, Nizozemsku, Francii, Polsku, Maďarsku a Chorvatsku. Virus této choroby se poprvé objevil v Hongkongu v roce 1997. Od té doby se rozšířil mezi drůbeží zpočátku hlavně v Asii a později po celém světě.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky