Uprchlíci podvádí ve velkém. Zneužili sociální dávky za miliony eur

Německé město Braunschweig se potýká s případy podvodů se sociálními dávkami. Zřídilo proto zvláštní komisi na vyšetření více než 300 aktuálních případů, kterých se dopustili žadatelé o azyl.

Ilustrační fotografie
reklama

Případy se většinou týkají uprchlíků ze Súdánu, kteří dorazili do Německa v létě 2015. V neděli to sdělil předseda komise z Braunschweigu Jörn Memenga. Televize NDR prozradila, že podvody dosáhly celkové výše několika milionů eur.

Uprchlíci se většinou zaregistrovali opakovaně na různých místech, aby dostali dávky vícekrát. Většina z nich využila tři nebo čtyři totožnosti, prozradil Memenga. Dosáhli toho tak, že si například nechali narůst plnovous, nasadili si brýle či zkrátili vlasy. 

Na vině je také přetížení zaměstnanců úřadů, kteří nemohli podvod odhalit. Na vrcholu migrační krize registrovali zhruba 2000 nových lidí za den. Každý z žadatelů o azyl podle Memenga připravil úřady v průměru o tisíce eur. Rekordman dokonce využil 12 různých identit, čímž se obohatil o 45.000 eur.

Podle úřadů není pravděpodobné, že by některý z těchto případů skončil u soudu. Migranti totiž většinou stihnout útéct dříve, než jsou předvoláni k výslechu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky