Jak skončí Merkelová? Nikdy nebyla tak slabá a zranitelná

Tématem berlínského útoku se zabývá také úterní editorial britského listu The Telegraph. Ten se zaměřuje na to, jaký dopad bude tento teroristický útok spáchaný migrantem z Blízkého východu. Podle deníků nebyla Angela Merkelová nikdy tak slabá zranitelná, jako je nyní.

Angela Merkelová
reklama

V úvodu editor Peter Foster připomíná, že berlínský útok je velmi podobný tomu z francouzského Nice. „Takové útoky Islámského státu mají za cíl nejen způsobit co největší krveprolití, ale také zasít rozdělení v západních společnostech: poštvat křesťany proti muslimům, Evropany proti lidem středovýchodního původu.

Editorial připomíná, že o tomto plánu teroristé psali už ve svých propagandistických časopisech. „Konkrétně o snaze zničit to, co nazývají „šedou zónou", která umožňuje multikulturním spolkům koexistovat. Chtějí přinutit obě strany, aby si vybraly mezi černou a bílou," píše The Telegraph.
 
I proto prý německá kancléřka Angela Merkelová, které otevřela dveře své země pro téměř milion běženců, bude zoufale chtít odolat všem bezmyšlenkovitým reakcím na noční útok. „Ale zároveň, ze stejného důvodu, se bude německá kancléřka, která bude usilovat příští září o znovuzvolení, bát politických důsledků," předvídá The Telegraph.

Merkelová, kterou německá média označují jako „Mutti" nebo „matka", podle listu nikdy nebyla tak zranitelná. „Nikdy nečelila tolika otazníkům v jejím obvykle spolehlivém a opatrném vedení. Tento rok se již Německo potýkalo s několika menšími útoky - v červenci 17letý afgánský uprchlík napadl cestující ve vlaku, pak byl zastřelen – i to dodalo další munici německé pravici. Ale nic z toho nebylo v tomto měřítku," píše deník.

The Telegraph připomíná, že strana Alternativa pro Německo letos vyhrála v některých regionech a že podle průzkumů se její popularita pohybuje kolem 15 procent – což je dost na to, aby se dostala do Bundestagu. Naopak popularita Merkelové spíše stagnuje, podle nedávného průzkumu je s ní spokojeno jen 57 procent Němců.

„Paní Merkelová, většinou pragmatická, se již pohybuje na pravou stranu - její strana mluví o zákazu burek a zavázala se, že nikdy nezopakuje uprchlickou politiku „otevřených dveří". Její problém je, že tento konkrétní kůň již stáje opustil," připomíná deník, podle kterého Merkelová zůstane sama, čehož její pravicoví nepřátelé mohou využít.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky