Vánočního kapra si na ulici kupuje polovina Čechů, omezí venkovní prodej EET?

Předvánoční prodej kaprů je v plném proudu. Podle průzkumu společnosti Bizerba, výrobce váho-pokladen, je polovina Čechů zvyklá kupovat tradiční součást štědrovečerní večeře v ulicích na vánočních trzích či před obchodními domy. Pokud mezi ně patříte i vy, letos si tuto tradici možná „užijete“ naposledy. Od příštího roku začne i pro prodejce kaprů platit EET, jejíž podmínky bude téměř nemožné splnit.

Prodej kaprů, ilustrační fotografie
reklama

Připlují kapříci i příští rok?

Pomyslný vlak EET, do kterého 1. prosince nastoupilo přes čtyřicet tisíc restauratérů, chystá další zastávku. 1. března příštího roku nabere další tisíce podnikatelů, z nichž někteří už nyní avizují, že stejně jako stovky hospod a restaurací, budou muset zavřít obchod nebo zrušit činnost. Pokud vláda neschválí výjimky, které by upravovaly podmínky pro malé podnikatele, jako jsou právě prodejci vánočních kaprů, bude se to týkat i jich.

Podle průzkumu společnosti Bizerba, výrobce váho-pokladen pro EET, si na tradici ve formě koupě vánočního kapra na trzích potrpí přes polovinu Čechů, přičemž trochu překvapivě více ženy než muži. Zda se jí dočkají i příští rok však zůstává otázkou.

Tři písmena jako konec tradice

Podmínky, které prodejcům ryb ukládá Státní veterinární správa, se totiž příští rok rozrostou o další, tentokrát o ty evidenční. S těmi však bude, na rozdíl od stále tekoucí vody v kádích či dezinfikovaných podložek, z technického hlediska zřejmě problém. V podobných provozech bude muset být totiž kromě váhy nově i pokladna napojená na systém EET.

„Prodejci ryb pracují v prostředí, které má velice specifické podmínky, z nichž nejrizikovější je všudypřítomná voda a mráz ovlivňující provoz elektrických zařízení. I přesto, že pro takováto prostředí existují pokladní systémy, jejich pořizovací cena je neúměrně vysoká sezónnímu prodeji a s největší pravděpodobností by ji bylo nutné promítnout kam jinam než do ceny a doplňkových služeb, jako je kuchání, porcování a podobně,“ říká otevřeně Martin Dvořák, obchodní ředitel společnosti Bizerba.

Promítne se řešení do cen?

Problém se ovšem netýká pouze funkčnosti a napojení potřebných zařízení na systém EET, ale také jeho obsluhy. Pokud by si měl prodavač, který pracuje v gumových rukavicích po každém vylovení nebo naporcování kapra tyto rukavice sundat, omýt a osušit si ruce, aby mohl s pokladnou vůbec pracovat a vytisknout účtenku s EET kódem, čekací doba by se fatálně prodloužila.

Řešením by sice mohlo být rozšíření stánku o obsluhu pokladního systému, která by pouze vážila, markovala a vydávala účtenky, to by ale znamenalo personální navýšení, které by s pořizovací cenou nových řešení dramaticky zvýšilo ceny a snížilo konkurenceschopnost. V nejhorším případě by mohlo vlivem EET dojít až ke ztrátě jedné z tradic, kterou Češi milují.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky