Deprese není špatná nálada. Vnímejte varovné signály

Přistihli jste se, že ztrácíte zájem a radost aktivit, které vás dříve těšily? Že špatně spíte a že vaše energie už není na rozdávání? Nevěříte si, vyčítáte si, a proto se přejídáte nebo naopak radši ani nemáte chuť? Ztraťte ještě sexuální touhu a můžete být hrdí vlastníci deprese. A to v době svátků klidu a míru nechcete, protože deprese se často může skrývat i za různé zdravotní obtíže. Je tedy důležité rozpoznat ji včas a připravit ji o místo ve vaší hlavě.

Ilustrační fotografie
reklama

„Jedná se zejména o psychosomatické obtíže, mezi kterými najdete typickou bolest zad, hlavy, zažívací potíže, vysoký krevní tlak, sníženou imunitu, opakované infekty, chronické obtíže, únavu, nevýkonnost, aj,“ říká psycholožka PhDr. Andrea Mládková z Psychosomatické ordinace a dodává: „V oblasti duševní je škála také široká, od pocitu prosté špatné nálady, až po úzkostné stavy, vyhoření, ztrátu smyslu života nebo naopak podrážděnost až výbuchy agresivity.“

Nečekejte až na hraniční událost

Odlišit depresi od špatné nálady nemusí být vždy úplně jednoduché. Pomoci Vám v tom může odborník, psycholog nebo lékař. „Je důležité uvědomit si, že i s depresí lze pracovat, lze ji léčit. Součástí této léčby ale často bývá i změna způsobu života, což může být někdy náročný úkol,“ říká psycholožka. Často nás k tomuto kroku přivede až nějaká hraniční událost, jako např. vážná nemoc, úraz, ztráta partnera a podobně, které, z psychosomatického pohledu, bývají vyvrcholením "nevyslyšených" signálů vlastního těla či okolí. Přestaňte si říkat: to pro mě není. Nebo vezmu si prášek a ono to přejde. Věřte, že nepřejde.

Je jedno, kde se deprese vzala

Každá krize v sobě nese transformační potenciál, někdy je bolestivé a těžké ho hledat. Hodnotné věci ale nebývají zadarmo. Ne nadarmo se přeci říká: Kde zakopneš, hledej poklad.

Naše priority a hodnoty se mění i s věkem. To, co se nám dříve jevilo jako lákavé a nezbytné, ve skutečnosti nepotřebujeme, lesk těchto věcí se rychle ztrácí. Toto období nastává zpravidla ve středním věku a projevuje se jako tzv. "krize středního věku". Člověk, který zůstane trvale orientován na vnější svět a jeho hodnoty (úspěch, společenské postavení, materiální hodnoty), ztrácí kontakt se svým vnitřním světem. Stává se pouhou prázdnou atrapou a ve stáří žije s pocitem nenaplněnosti a marnosti. A deprese přichází.

Depresi ale mohou přinášet i situace, u nichž si vysokou míru stresu přinášíme sami. Například Vánoce. Tolik se toho musí stihnout! Nakoupit, uvařit, zabalit, napéct… A přitom nic z těchto úkolů/ činností není pro příjemné a klidné prožití vánočních svátků nezbytné. Poslouchejte signály svého těla a „nechoďte sami proti sobě“.

Deprese jako potlačená agrese

V případě deprese, kdy si člověk nedokáže pomoci sám, je potřeba vyhledat pomoc odborníka. Už vám nebude stačit kamarádka, která je v každé situaci s vámi, nadržuje vám a – co si budeme říkat – v životě by vám neřekla nic, co by mohlo bolet. „Ano, je to pravda. Odborník vám nezávisle pomůže zorientovat se v situaci, nastavit priority, porozumět sobě, svým motivacím a ujasnit si další životní směřování,“ říká PhDr. Andrea Mládková.

„Z psychosomatického hlediska je deprese potlačená agrese/ životní energie, zaměřena proti sobě samému,“ varuje PhDr. Andrea Mládkové a radí: „Proto je důležité nepotlačovat emoce, být v kontaktu sám se sebou, se svým prožíváním.“ Dodržujte zásady duševní hygieny, pravidelně odpočívejte, hýbejte se, pobývejte na čerstvém vzduchu, těšte se z maličkostí nebo třeba rozvíjejte naplňující mezilidské vztahy.

Nezbytné je naučit se účinně relaxovat, odbourávat tělesné a duševní napětí, které běžně vzniká v průběhu každého dne (někdy jsou popisovány jako větší stresory drobné každodenní nepříjemnosti a frustrace než závažné životní události). K relaxaci tělesné i duševní mohou sloužit např. pohybové aktivity, ale volte spíše rekreační sport než ten výkonnostní. Cvičit můžete také tai-či, meditovat nebo zkusit některé relaxační techniky, např. autogenní trénink.

Můžete se zrestartovat

Skvělým způsobem relaxace a restartu mysli je restorativní jóga. Restore znamená obnovit, vzkřísit, rekonstruovat anebo regenerovat sebe sama. „Dovolit si uvolnění a zastavení je možnost, kterou každý máme, pokud si uvědomujeme, že relaxace je součástí obnovování mentální i fyzické energie. Relaxace je podmínkou dobrého výkonu,“ říká instruktor restorativní jógy Václav Krejčík z pražských Energy studií a prozrazuje princip: „Jste v pozici podloženi jógovými pomůckami pro větší uvolnění těla, nad vaší hlavou se jako sprcha rozptýlí kapičky květinové bio esence, které vás zahalí do voňavé mlhy a do vaší mysli a srdce vstoupí mystický zvuk tibetské mísy. Netoužíte po pohybu a přejete si jen zůstat a být.“

Témata: zdraví | nemoc | ženy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky