V centru irácké metropole stojí obrovský vánoční strom. Začnou muslimové slavit Vánoce?

V centru irácké metropole vyrostl obrovský vánoční strom. Muslimové však Vánoce neslaví, a strom má tudíž trochu jiný účel. Symbolizuje solidaritu s křesťany.

Ilustrační fotografie
reklama

Na znamení solidarity s křesťany vyrostl při příležitosti vánočních svátků vánoční stromeček, který je nejvyšší v irácké metropoli.

Stojí za ním podnikatel Jásir Saadi, který vysvětlil, že tato iniciativa má za cíl "spojit se s našimi bratry křesťany v oslavě jejich svátků a pomoci Iráčanům zapomenout na jejich trápení, zvláště boje o Mosul".

O ten irácké vládní síly a jejich spojenci svádí boj s džihádistickou organizací Islámský stát (IS).

"Tento stromeček představuje lásku a mír," uvedla podle zahraničních médií učitelka Saba Ismailova, když se se svými žáky fotografovala u stromu. "Přeji všem iráckým křesťanům, aby se mohli vrátit do Iráku a žít normálním a klidným životem," dodala.

Četnost křesťanské komunity v Iráku se neustále snižuje od Spojenými státy vedené invaze v roce 2003. Křesťané byli terčem mnoha útoků islámských extremistů a mnozí ze země odešli za lepšími ekonomickými příležitostmi v zahraničí.

Tisíce křesťanů také uprchly z Mosulu a okolních oblastí, když tuto oblast v létě 2014 začaly obsazovat ozbrojenci z IS, kteří křesťany nutili konvertovat k islámu nebo platit zvláštní daň. 

Témata: vánoce | Muslimové

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky