Německá ministryně se postavila Arabům. Odmítla muslimské zvyklosti

Německá ministryně obrany a politička Křesťanskodemokratické unie Angely Merkelová Ursula von der Leyenová se odmítla podřídit muslimským zvyklostem. Při návštěvě Saudské Arábie si proto neoblékla tradiční zahalující oděv. Píše o tom server Independent.

Ilustrační fotografie
reklama

Leyenová si při diplomatické návštěvě v Rijádu odmítla obléct abáju, černé dlouhé šaty, které zahalující celé tělo kromě hlavy. První žena v německé historii, která vede rezort obrany, se setkala s korunním princem Muhammadem bin Salman al Saudem.

„Samozřejmě, že respektuji zvyky a zvyky této země," uvedla Leyenová pro německý bulvární list Bild. „Snažím se jednat v souladu s těmito pravidly. Ale existují pro mě limity, jak jsem ochotna se přizpůsobit zemi. Nedám si na hlavu na šátek a nosím kalhoty," vysvětlovala politička.

 

„Žádná žena v mé delegaci nemusí nosit abáju. Být schopný vybrat si své vlastní oblečení je právo pro muže i ženy. Štve mě, když ženy cestují s ženami a jsou přinuceny mít na sobě abáju," dodala Leyenová, která na sobě při jednání podle fotografií měla tmavě modrý oblek a světlé blond vlasy měla sčesané dozadu.

Německé velvyslanectví v Rijádu údajně dodalo abáje pro 58letou političku a její doprovod už minulý týden ve středu. Její rozhodnutí si tento tradiční oděv neobléct přichází bezprostředně poté, co Angela Merkelová řekla, že by chtěla v Německu zakázat burky.

Přestože se na Twitteru objevila slova o tom, že ministryně urazila Saudskou Arábii, její rozhodnutí vyvolalo jen velmi málo kontroverzi. Političky jsou totiž často omluveny z povinnosti zakrývat si vlasy. První dáma USA Michelle Obamová, Angela Merkelová, Hillary Clintonová, Condoleezza Riceová i bývalá první dáma Laura Bushová udělaly v minulosti totéž.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky