Vzdáme se naší kultury a tradic? Kněz odmítl postavit vánoční betlém

Italský kněz vyvolal pobouření poté, co oznámil, že na místním hřbitově letos nebude velký vánoční betlém. Poukázal, že jeho umístění by mohlo urazit muslimy a ateisty. Informuje o tom italský list Corriere della Sera.

Ilustrační fotografie
reklama

Kaplan Sante Braggiè ze severoitalského města Cremona oznámil, že na hřbitově nebude tento rok u vchodu umístěn betlém, protože by to mohlo rozčílit lidi dalších vyznání nebo ty, kteří jsou bez vyznání, jejichž příbuzní jsou tam pohřbeni.

„Malý roh hřbitova je vyhrazen pro muslimské hroby," vysvětlil italskému listu Braggiè. „Dětská postýlka umístěna tak, že by na ni viděli, by byla projevem nedostatku respektu k stoupenců jiných náboženství, mohlo by to ublížit cítění muslimů, stejně jako Indů a dokonce i ateistů."

Dodal také, že dalším důvodem, proč se rozhodl tuto tradici opustit, je nedostatek pracovníků, kteří by betlém postavili. Corriere della Serra hlásí, že Braggièho předchůdce Oreste Mori jeho rozhodnutí silně kritizoval. „Vážně? Nemůžu tomu uvěřit! Nemůžeme se vzdát naši kultury a tradic," řekl. „To by byla neodpustitelná slabost. Jsem, alespoň v současné době, v Itálii, ne v Saúdské Arábii," cituje deník kněze.

Úplně bez betléma ale prý hřbitov nezůstane. Místo velkého přímo u vchodu bude podle Braggièho připraven jeden uvnitř malé kaple Panny Marie Bolestné.

Rozhodnutí také vyvolalo kritiku ze strany některých tamních politiků. Zástupkyně regionální rady Cristina Cappelliniová řekla deníku La Repubblica: „Doufám, že se Braggiè rozmyslí a omluví se komunitě."

Cremona je jedním z mnoha měst v Itálii, které nesou tíhu probíhající migrační krize v Evropě, v posledních několika letech se tu usadilo několik tisíc migrantů.

Témata: Muslimové | vánoce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky