Lidé si myslí, že pár cigaret týdně nemůže jejich zdraví uškodit. Je to opravdu tak?

U kuřáků je to jasné. Vědí, že tento zlozvyk ničí jejich zdraví bez ohledu na to, kolik cigaret denně vykouří. Existují ale i takzvaní příležitostní kuřáci, kteří si cigaretu zapálí jednou za čas v domnění, že se na jejich zdraví tento občasný neduh nijak neprojeví. Pro takové ale mají vědci špatnou zprávu.

Ilustrační fotografie
reklama

Vědci z amerického National Cancer Institutu v nové studii uvádí, že lidé, kteří za život vykouřili v průměru méně než jednu cigaretu denně, mají o 64 procent vyšší riziko předčasného úmrtí než nekuřáci.

Pořád jsou na tom lépe než lidé, kteří vykouří jednu až deset cigaret denně. Právě u nich stouplo riziko předčasného úmrtí až na 87 procent.

Lékaři a vědci také prokázali silnou souvislost mezi kouřením a rakovinou plic. Skupina, která kouřila méně než cigaretu denně, čelila ve srovnání s nekuřáky devětkrát vyššímu riziku onemocnění touto chorobou.

Opět jsou na tom hůře ti, kteří kouří do deseti cigaret denně. U nich bylo riziko dokonce dvanáctinásobné.

Maki Inoue Choi, hlavní autor studie, která byla zveřejněna v JAMA Internal Medicine, s odkazem na nová zjištění tvrdí, že nic takového jako bezpečné a zdravé kouření zkrátka neexistuje. Vyrovný prst vztyčuje zejména s ohledem na fakt, že řada lidí věří, že pár cigaret týdně jejich zdraví nemůže nijak uškodit.

Studie také zkoumala, jak velká jsou rizika u lidí, kteří s kouřením přestali. Vycházela z dat 300 tisíc dospělých lidí a vědci na jejich základě zjistili, že že zdravotní rizika byla nižší u těch, kterým se podařilo v s kouřením skoncovat v nižším věku.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky