Paroubek uvažuje o návratu do politiky. Získá ČSSD mocnou zbraň proti Babišovi?

Bývalý premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek uvažuje o návratu do politiky. Jeho domovská strana z toho příliš nadšená není, podle politologa Jana Kubáčka by ale mohla získat mocnou zbraň, která se dokáže postavit předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi.

Jiří Paroubek
reklama

Bývalý šéf ČSSD Paroubek v Lidových novinách uvedl, že je připraven k návratu do politiky a vyjednává o něm se stranickými buňkami. Paroubek, který po sněmovních volbách v roce 2010 rezignoval na funkci předsedy strany, založil stranu Národní socialisté - levice 21. Nyní by se ale rád vrátil do ČSSD.

To se však straně nelíbí. Pražský výkonný výbor ČSSD v tiskovém prohlášení uvedl, že nevidí šanci, že by schválil případnou Paroubkovu přihlášku o opětovný vstup do ČSSD. Podle stanov strany by přitom právě v Praze musel Paroubek přihlášku podat, dodal výbor.

Pražská ČSSD téměř vyloučila, že by Paroubek mohl kandidovat jako nestraník na kandidátce pražské ČSSD do Poslanecké sněmovny. Musel by získat nominaci, a to je podle strany velmi nepravděpodobné.
 
ČSSD se Paroubka bojí

Politolog a ředitel agentury Phoenix online research Jan Kubáček však tvrdí, že Paroubek je doslova prototyp "člověka politického", který politikou vždy žil a bezesporu žije i nyní, uvažováním ji totiž nikdy neopustil. "Navíc, nesmíme zapomenout, že má zkušenost vrcholného pražského úředníka, exministra a expremiéra, sněmovního rutinéra, proto nepochybuji, že by se Jiří Paroubek dokázal okamžitě "rozkoukat" a plně zapojit do dění v ČSSD, což právě mnohé, dnes vlivné straníky, upřímně děsí," uvedl pro EuroZprávy.cz.

Tvrdí také, že pro Jiřího Paroubka není problém několikaletá pauza od vrcholné politiky, ale to, zda ho mnozí vrcholní straníci připustí do ČSSD. "Řada z nich se ho bojí, protože jsou jeho pohrobky, řada z nich vidí strategii sociální demokracie jinde, řada z nich se bojí jeho "neutahatelnosti" a zvýšených pracovních nároků," podotkl.

Tipuje proto, že Paroubek bude vstupovat do ČSSD postupně, pozvolna, ne skrze pražskou buňku, ale spíše organizaci v regionu. LPočká na "sebezničení" stávajících vrcholných představitelů, popřípadě jejich oslabení a snahu vsadit na jakýkoliv recept, jen když "přežijí" sněmovní smršť Andreje Babiše, pak se jim náhle může hodit i Jiří Paroubek," dodal politolog.

Získá strana silného matadora?

Pokud by se Paroubek do strany vrátil, co by tím ČSSD získala? Podle Kubáčka zejména ostrého politika, solitéra, který dokáže na ostré a často promyšlené výpady Andreje Babiše reagovat naprosto stejně. "Doslova stejnou stranou mince. Navíc, dokáže témata předjímat a tím by dokázal předáka ANO i překvapit, nečekal by pouze na výpady Andreje Babiše a pak váhavě sekundoval či situaci "přeseděl"," uvedl pro EuroZprávy.cz.

Nepopírá, že v některých věcech lze s Jiřím Paroubkem nesouhlasit, jde prý ale rozhodně o politika, který je schopen oživit "sociálně-ekonomický" střet s Andrejem Babišem a začít ho vykreslovat optikou "miliardáře", který má svoje pragmatické zájmy.

"Jiří Paroubek dokáže fungovat a být úspěšný vždy v situaci, když se objeví "pistolnický typ politika", což byl v minulosti Mirek Topolánek a dnes jím je Andrej Babiš, nedokáže koexistovat s politiky typu Petr Nečas, Vladimír Špidla, Bohuslav Sobotka. Dokud bude v politice Andrej Babiš, má Jiří Paroubek šanci a pro ČSSD smysl. Dokáže totiž oplácet stejným "metrem" a reagovat rychle a sebevědomě," vysvětlil pro EuroZprávy.cz politolog Kubáček.

Témata: paroubek, jiří | čssd

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky