Nikdo neví, jakým směrem se bude západní ekonomika ubírat. Rusko toho náležitě využívá

Zvolení Donalda Trumpa prezidentem Spojených států má i ekonomickou dohru. Ekonomové neví, co od Ameriky očekávat, a proto se jejich zrak stále častěji obrací k Rusku. A to toho náležitě využívá.

Donald Trump
reklama

List Die Welt tvrdí, že oči investorů a burzovních makléřů se upírají stále častěji na východ. Po vítězství Donalda Trumpa a úspěchu Françoise Fillona ve francouzských primárkách lze totiž jen těžko určit, jakým směrem se bude západní ekonomika ubírat, což přináší řadu nejistot.

Moskvě se podle německého tisku také podařilo přesvědčit investory, že nově zvolení lídři budou schopni navázat vztahy s Ruskem a zrušit sankce, vznikla proto poptávka po ruských akciích a dluhopisech.

Ruský trh je toho důkazem. Trh cenných papírů MMVB v posledních dnech zažívá víc než osmnáctiprocentní nárůst od začátku roku a obnovil historické maximum. Index RTS stoupl ještě o 34 % oproti loňskému roku.

Německá Deutsche Bank je přesvědčena, že Trump může sankce zrušit velmi lehce, a není sama. K Rusku se ubírajíi další evropské země, mimo jiné i Rakousko, Francie, Maďarsko a další.

Sám ruskýtrh doporučuje klientům, aby se zaměřily na ruské akcie a dluhopisy. List ostatně připomíná doby, kdy Moskva nedokázala najít investory pro miliardové dluhopisy. Ty jsou prý už nyní pryč.

Témata: Trump, Donald | USA | Rusko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky