Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA utrácí miliardy za zbraně, povstalcům stačí stovky dolarů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Grafton

Americká armáda má moderní technologie i nejdokonalejší zařízení. Obecně existuje domněnka, že se jí v současné době nic nevyrovná. Jak ale poukazují pro server National Interest vojenští odborníci, doktor Tobias Burger a Scott Romaniuk, otázkou je, zda mají USA na své vojenské tažení opravdu peníze. Mluví doslova o tom, že Američané střílí na mravence „sloními zbraněmi“.

Otázkou podle odborníků je, jestli je Washington schopen vést skutečnou válku s použitím těch nejdokonalejších zbraní, když se jejich cena a náklady na jejich používání šplhají do astronomických výšek. Poukazují například na obrannou akci lodi USS Mason v Rudém moři v říjnu 2016. Na plavidlo zaútočili jemenští povstalci dvěma raketami. Loď sice nezasáhli, i přesto přikročili Američané k odvetě a palbu opětovali. Několik krátkých vteřin stálo námořnictvo Spojených států 8 milionů dolarů.

Experti poukazují, že se dnes více než kdy jindy ukazují velké rozdíly v tom, jaké mají jednotlivé strany velké rozdíly nejen ve vybavení, ale především v nákladech na provoz. Připomínají, že zatímco americké hi-tech zbraně jsou vysoce přesné a zamezují vedlejším ztrátám, jejich provozování stojí doslova majlant. Teroristé na druhé straně mají náklady mnohem menší, protože používají starší, ale účinné zbraně - bez ohledu na vedlejší ztráty na lidských životech.

Je prý nutné, aby armády zvážily rozpor mezi útokem technologicky zastaralými zbraněmi a nasazením technologicky vyspělých obranných mechanismů. Operace amerického letectva proti Islámskému státu stojí americké daňové poplatníky 600 tisíc dolarů za hodinu. V současnou chvíli činí celkové výdaje USA za kampaň v Afghánistánu 750 miliard dolarů a v Iráku už 819 miliard. Podle autorů komentáře není pochyb o tom, že tyto prostředky by bylo možná lepší utratit za rozvoj samotných USA.

USA utrácí miliardy, povstalcům stačí stovky dolarů

Ti, kteří bojují proti USA, podle Burgera a Romaniuka dokáží útočit ve stejné míře jako Američané, ale s mnohem menšími náklady. Ukazují to na příkladu rakety Tomahawk s plochou dráhou letu, která stojí asi 1,5 milionu dolarů. Jedna raketa země-vzduch typu Hellfire stojí 115 tisíc dolarů, raketa s názvem Javelin pak přijde na 150 tisíc dolarů. „Levné" zbraně naváděné laserem mohou mít cenu až 250 tisíc dolarů. Na druhé straně jsou pak zbraně teroristů – sebevražedný a velmi účinný pás stojí asi 150 dolarů, Kulomety typu Ak-47 nebo granátomety koupí ua řádově několik desítek až stovek dolarů.

„Vojenští vůdcové mají úžasnou schopnost rozvíjet strategii, ale pokud se jim nepodaří vzít v úvahu ekonomické náklady, jejich strategie by se mohla stát ve své podstatě neživotaschopnou a neudržitelnou. Do jaké míry je společnost ochotna smířit s válkami, které jsou především robotické a především ekonomické?" ptají se autoři.

Na jednu stranu technologie přináší menší ztráty na životech, zároveň s tím ale dramaticky rostou právě výdaje. „Musíme mít na paměti, že podpora naší schopnosti zaútočit na něco a někoho kdykoliv a kdekoliv bez lidských ztrát má své vlastní náklady. Nebude otázka, kolik budeme muset zaplatit, ale spíše jak dlouho si to budeme moci dovolit," varují s tím, že tato debata o národní bezpečností a vojenské účelnosti by neměla být zohledňována jen v současném rámci, ale že musí být zohledněna také „ekonomická realita".

Témata:  U.S. Army USA

Související

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy