God save America. Vybrali jsme pro vás nejzajímavější reakce českých osobností

Demokratka Hillary Clintonová už uznala svou porážku, je tedy jasné, že novým šéfem Bílého domu se pro některé poněkud překvapivě stává Donald Trump. Tato informace ale doslova vyděsila některé české osobnosti. Vybrali jsme pro vás nejzajímavější reakce.

Donald Trump, autor: Michael Vadon by CC-BY-SA-4.0
reklama

„Voliči USA rozhodli, jak rozhodli. Sluší se pogratulovat vítězi.  USA přežily zatím všechny své prezidenty, není důvod se domnívat, že nepřežijí i Donalda Trumpa a pro Českou republiku je důležité udržet si co nejtěsnější vazbu na USA. Jeho výrok o tom, že země, která neplní své závazky vůči NATO, nemůže čekat ochranu USA, by měl být mementem nejen pro českou vládu. Musíme začít plnit své závazky dříve, než ve 20. letech 21. století, jak je zatím plánováno. Celá Evropa musí teď držet víc při sobě a vzít svůj díl odpovědnosti za dění v ní i světě. Co se bude dít na Ukrajině, možná i v Pobaltí či na světových trzích, to teď nedokáže nikdo odhadnout, nezbývá než začít u sebe a doufat, že se nenaplní vše, o čem Donald Trump hovořil v kampani," napsal na sociálních sítích místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

„God save America. A nás taky. Ale kdo ví...Třeba se to všechno nakonec v dobré obrátí. Ale kdy to bude?" ptá se někdejší velvyslanec v Moskvě a Washingtonu Petr Kolář.

„Tváři v tvář téměř již jistému vítězi prezidentských voleb v USA si uvědomuji, ze naše země vypadá nakonec jako docela normální stát..." posteskl si europoslanec Stanislav Polčák (STAN).

„Jsou v životě chvíle, kdy jen nechápavě kroutím hlavou a nerozumím tomu co se děje a proč se to děje. Jak je sakra možné, že se něco takového děje. Chvíle kdy se upínám k poslední (možná dost zoufalé) víře, že osud to s touhle planetou nemyslí špatně. Že ví, co dělá a proč to dělá. Že není důvod propadat panice, že nakonec bude dobře. Že prostě jen špatně chápu, neznám souvislosti... Kéž by. Ale pravděpodobnější je asi jiná věc. A to že dnešní ráno je důkazem, že svět se změnil. Postupně, potichu, ale zásadně. Že v něm dnes obdivovanou, uznávanou a ceněnou hodnotou je hloupost a arogance. Tak jsem opravdu moc a moc zvědav, kdy a jak zjistím, že to tak je pro tuhle planetu vlastně dobře, že to tak mám být. Opravdu moc zvědav. Tak dobré ráno Ameriko," uvedl na Facebooku senátor Václav Láska.

„Prezidentem bude očividně v USA republikán Donald Trump. Teď musíme doufat, že v otázkách NATO a světové bezpečnosti bude dělat politiku, která neohrozí zájmy České republiky a dalších zemí našeho regionu," uvedl europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil.
 
„Nejhrozivějším výsledkem může být Obamova zvýšená aktivita. Nejen smlouvy, které Trump odmítá, hrozivější je například situace v Syrii. Obama prosazuje tzv. "bezletovou zónu ", která by měla zabránit syrskému a ruskému letectvu útočit na pozice ISIS. Rusové a Syřané to samozřejmě odmítají a mohlo by to poprvé od korejské a vietnamské války přivést americké a ruské letectvo do přímého střetu," obává se analytik a někdejší poradce českých prezidentů Tomáš Haas.

„Jen mezi námi, Brexit i Trump ukazují jednu věc: Průzkumy jsou pro kočku. Až budou u nás volby, doufám, že nikdo jim nenaletí a nebude se ve strachu o propadnutí hlasu vyhýbat volbě údajně "malých a rebelských" stran, které jsou dle průzkumů outsidery. Průzkumy lžou. Kdyby Britové i Američané vollili dle průzkumů a se strachem o propadnutí hlasu, nikdy by si nemohli zvolit svého srdce. Volit se má tak, jak cítíme; ne tak, jak velí průzkum placený veřejnými penězi," píše ekonomka Markéta Šichtařová

„Lež a nenávist lze porazit. Normální Američané nám ukázali, že lze porazit mocenský konglomerát prolhaných médií a nabubřelé pseudoelity. Dokažme i my v roce 2018, že umíme porazit souručenství médií a tzv. elit," raduje se na sociálních sítích hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

„Nejbrutálnější zpráva to je pro Litevce, Lotyše, Estonce či Ukrajince. Ti se připravují na plnohodnotnou ruskou okupaci a ví, proč to dělají. Amerika to zvládne. Ale evropská bezpečnost bude razantně rychleji jen a jen na nás. Teď nás začne dohánět, jak jsme dlouhodobě kašlali na naší obranu. Pokud jako Česko plníme závazky jen z poloviny, nemůžeme čekat plnohodnotnou ochranu spojenců. Pokud česká vláda razantně ale plánovaně nenavýší navýšení výdajů na obranu, tak nám už nic jiného nepomůže," domnívá se Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty.

Témata: USA | volby | Trump, Donald

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky