Horáček bude kandidovat na prezidenta, už se o tom píše i v zahraničí. A co na to Hrad?

Textař Michal Horáček oznámil, že bude v příštích volbách na začátku roku 2018 kandidovat na funkci prezidenta. O post se bude ucházet jako nadstranický kandidát, chce navíc postupovat maximálně transparentně. A jeho rozhodnutí už si všímají i v zahraničí.

Michal Horáček
reklama

„Populární skladatel pop music se chce stát příštím prezidentem České republiky," všímá si agentura AP, od které zprávu převzala některá zahraniční média. Uvádí také, že je považován za prvního vážného kandidáta, který vyzývá současného prezidenta Miloše Zemana. Zároveň však připomíná, že prezident je v Česku „do značné míry ceremoniální pozice".
 
„Horáček, bývalý spolumajitel sázkové kanceláře, říká, že není spojen s žádnou politickou stranou a že je připraven financovat si kampaň sám. V roce 1989 během sametové revoluce Horáček pomáhal organizovat rozhovory mezi komunistickým režimem a protikomunistickými disidenty v čele s dramatikem Václavem Havlem," píše AP.

Několika slovy se agentura zastavuje i u postavy současného prezidenta „Zeman, který rozděluje národ svým proruským postojem, podporou užších vztahů s Čínou a silnou antiimigrační rétorikou, dosud neřekl, jestli bude usilovat o znovuzvolení," dodává agentura.

Zeman už dříve oznámil, že se definitivně rozhodne až v březnu 2017. „Když jsem se dozvěděl, že chce Michal Horáček kandidovat, tak jsem se svých spolupracovníků zeptal, kdo to je," uvedl Zeman již v době, kdy se o Horáčkově kandidatuře pouze spekulovalo, pro Frekvenci 1.

Hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka jsme se proto zeptali, zda už Zeman dnes ví, kdo Horáček je, a co na jeho rozhodnutí o kandidatuře říká. Jeho reakce však byla velmi strohá „Kandidovat může každý občan naší země, který splní stanovené podmínky," napsal v SMS zprávě pro EuroZprávy.cz Ovčáček.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky