Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švédsko je v krizi. Stalo se oblíbenou destinací migrantů

Švédsko
Švédsko
Foto: Pixabay

Švédsko hlásí problémy. Spolu s počtem nově příchozích roste kriminalita. Problém ale je, že naopak rapidně ubývá strážců zákona. Ze služby denně odejdou v průměru tři policisté, varuje server Express.

Skandinávská země, která je oblíbenou destinací migrantů, se potýká s krizí. Pokud bude stávající trend pokračovat, přijde Švédsko za rok 2016 asi o 1000 strážců pořádku. Problém to může být také proto, že od vypuknutí migrační krize v zemi narůstá počet trestných činů, včetně těch násilných.

V roce 2015 Švédsko s 9,5 miliony obyvatel obdrželo více než 160 tisíc žádostí o azyl. Země počítá s tím, že přijme asi 190 tisíc uprchlíků, tedy asi dvě procenta populace, do konce roku 2016. Od druhé světové války se Švédsko chlubilo pomocí migrantům, kteří překračují státní hranici. Přesto byla v posledních letech přijata opatření, aby byly tyto přesuny omezeny.

Policie však nyní připouští, že už došlo k překročení bodu, kdy byla situace ještě zvládnutelná, více než 50 oblastí v zemi nyní bylo umístěno na seznam „no-go" zón. V únoru zpráva švédské Národní kriminální služby oznámila, existuje 52 oblastí, v nichž úředníci nejsou schopni zvládat míru kriminality.

Sexuální útoky, obchod s drogami a děti nosící zbraně – to jsou jen některé z incidentů uvedených ve zprávě. V září švédští úředníci byli nuceni přidat na seznam další tři oblasti. Nyní policejní sdružení uvádí, že potřebuje alespoň 200 nových důstojníků, aby znovu bylo možné znovu získat kontrolu nad oblastmi na jihovýchodě země.

Thomas Stjernfeldt, z policejního sdružení v regionu, řekl stanici SVT: „Silně postrádáme mnoho důstojníků v operačním sektoru, právě teď potřebujeme 200 více důstojníků, kteří by měli posílit pracovní prostředí v jihovýchodní části Götalandu."

Götaland je jedním z regionů v zemi, který byl tvrdě zasažen žhářskými útoky zaměřenými na auta, které se vyskytly po celém Švédsku. Podle serveru Express byly útoky ve městě Växjö v oblasti Götalandu spáchány frustrovanými přistěhovalci.

V současné době policie eviduje asi 6000 nevyřešených trestných činů, 400 z těchto případů tvoří znásilnění, vraždy nebo pokusy o vraždu. Stjernfeldt uvádí, že tato čísla jsou alarmující a policisté jsou neustále nuceni pracovat přesčas ve snaze oznámené trestné činy vyřešit.

Policejní asociace přiznává, že se obává, že veřejnost ztratí víru v sílu a schopnost policie chránit občany, pokud se situace nevyřeší.

Policejní svaz není první, kdo na problémy upozorňuje. V únoru národní policejní komisař Dan Eliasson řekl, že je třeba dalších 4100 důstojníků a členů odborného personálu, aby došlo k obnovení zákona a pořádku ve Švédsku.

Témata:  Švédsko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy