Evropská unie se topí v problémech. Fico světu řekl, co se dosud nikdo neodvážil

Evropská unie se topí v problémech. Postihuje ji zejména migrační krize, která doléhá nejen na ekonomiku, ale vráží klín mezi jednotlivé země. Slovenský premiér Robert Fico pro britské noviny Financial Times prozradil víc o tom, co se s Evropou děje.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

Rozhovor, který Fico poskytl Financial Times, nazval deník upřímným. Fico v něm totiž mimo jiné označil sankce proti Rusku za hloupé a přivítal by proto zrušení zákazů cestování pro ruské představitele.

Fico také nepopřel, že Evropskou unii trápí řada problémů, a přiznal, co za nimi ve skutečnosti stojí. "Proč má EU v současnosti problém? Protože politici v minulosti neposlouchali lidi. Musíte poslouchat lidi," nabádá Fico v rozhovoru, na který upozornil server topky.sk.

Vyjádřil se také k americkým prezidentským volbám a uvedl, že vítá kandidaturu miliardáře Donalda Trumpa. Fico by rovněž ocenil změnu politiky Bílého domu vůči Moskvě. "Proč vytváříme dojem, že by to nebylo dobré?", ptá se.

"Samozřejmě, lídři jsou zde k tomu, aby měnily věci," zakončil Fico, který se svou podporou Trumpa netají ani přesto, že by Trump přivítal například ruskou anexi Krymu. 

Ficova slova je možné dát do souvislosti se studií ruské propagandy z amerického centra pro mezinárodní a bezpečnostní studia Kremlin Playbook. Studie s názvem Porozumění ruského vlivu ve střední a východní Evropě totiž ve své analýze ukazuje Slovensko jako jeden z cílů manipulace proruských a konspiračních webů.

Nelichotivá je i role vlády v této otázce. Koalice pod vedením Roberta Fica je totiž v analýze ostře kritizována a jen jméno slovenského premiéra se v ní objevilo až 16krát.

"Na Slovensku hovoří informace z diplomatických zdrojů o tom, že Fico se snaží vytvořit centralizovaný systém vlády podobný stylu vládnutí Vladimira Putina," uvádí například analýza. Zemi tak připodobňuje k Rusku a samotného premiéra k hlavě ruské federace.

Témata: EU | Fico, Robert

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky