Jílková se vrátila ve velkém stylu: Téma spojené s uprchlíky vzbudilo bouřlivé emoce

Po poměrně dlouhé pauze se na obrazovky České televize vrátil pořad Michaely Jílkové Máte slovo. Hodně divoce se diskutovalo o budoucnosti Evropské unie a o tom zda zvládá chránit své vnější hranice. Téma spojené s uprchlíky opět vzbudilo bouřlivé emoce a divoké hádky, které musela moderátorka několikrát velmi rázně krotit.

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo
reklama

Europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) se domnívá, že funkční Evropská unie je v zájmu všech. Mluvil o nutnosti solidarity a spolupráce a že pokud budou jednotlivé země solidaritu bojkotovat, začne se EU rozkládat. Připomněl také, že Schengen a volný trh je pro naši prosperitu klíčový.

Na jeho slova navázal ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček. Podle něj by Česko bylo solidárnější, kdyby mělo potřebného partnera. „Dám pár příkladů. V pomoci jsme Řecku nabídli 30 milionů, po pěti měsících přišla odpověď, kterou nyní zkoumáme, protože si nejsme jistí, co píší. Itálii jsme nabídli 50 milionů a na odpověď už rok a půl čekáme. Loni jsme poskytli 100 milionů, letos 150 a příští rod dáme 200 milionů. Pomáháme stavět uprchlické tábory, u Irbílu stojí Malá Praha," vypočítával Kmonček.

A pak pokračoval. „Řecko nám loni nabídlo 11 uprchlíků ze Sýrie. Při prozkoumání jejich dokladů se zjistilo, že čtyři nejsou Syřané a že mají falešné doklady, takže nám jich zbylo sedm. Italové nám nabídli 10 uprchlíků, ale když šest z nich zjistilo, že se mají stát Čechy, tak se raději ztratili," popisoval obtíže Kmoníček. Poukázal také, že čeští policisté pomáhají v hotspotech a že jsou velmi aktivní.

Politická korektnost je cestou do xenofobních pekel

Podle bezpečnostního experta a prorektora Vysoké školy CEVRO Institut Tomáše Pojara je česká pozice střízlivá. „Kvóty nebudou nikdy fungovat," myslí si. Nejprve by podle něj bylo třeba zajistit hranice a až pak řešit problémy těch uprchlíků, kteří už jsou tady. Dokud ale bude Německo či Švédsko sloužit jako magnet, je to prý nereálné. „Politická korektnost je cestou do xenofobních pekel," tvrdit.

Podle politologa Alexandera Tomského Česko s EU v otázce migrantů nemůže být solidární. „Přijímat islámské uprchlíky je naprostý omyl. Znám Malmö, Moelenbeek nebo Marseille. Ty zkušenosti jsou tragické, Je jich tady moc a zničí evropskou civilizaci," varoval. S tím souhlasila i důchodkyně Eva Anderlová, podle které přichází naprosto odlišná civilizace. „Nepustila bych je sem," spustila hlasitě důchodkyně s tím, že Turecko má druhou největší armádu v NATO. „A nechali nám je sem nalézt, přímo doprostřed Evropy. Jako trojského koně je sem táhli. Není možné zvládnout tuhle situaci. Už je zachrápáno. EU jen rovná okurky a dělá blbosti. Nedivím se Anglii, to jsou inteligentní lordi. Když vidím náš Senát, to je hanba," vykřikovala důchodkyně.

I Niedermayer přiznal, že není úplně spokojen s tím, jak EU situaci řeší. „Ale nejsou to anonymní postavy. Musíme si uvědomit, že EU jsou naši ministři," uvedl a zároveň připomněl Tomskému, že třeba Londýn má muslimského starostu a že každý asi pátý člověk na světě je muslim. Myslet si, že jsou to všechno skrytí teroristé, je podle něj poněkud mimo mísu. „Ale vypadá to tak. Mám dvě dcery, čtyři vnoučata a jednu pravnučku. Nepřála bych si, aby jim tahle generace nechala tento pomník, protože je mám ráda," spustila opět Anderlová.

Evropa musí migrantům poskytovat jen dočasný azyl

Tomský pak poukazoval na to, že zatímco dříve dříve přicházeli do Anglie vzdělání muslimové, dnes jsou to miliony těch nevzdělaných. „Je to tragická civilizace. Ti lidi za to nemůžou, ale chudáků jsou všude miliony," připomněl. Pracovník ostrahy Jan Kubinec se domnívá, že nedostatečná integrace je otázka nedostatku peněz a snahy. „Vy jste se zbláznil. To si nemůžete vymoct ani koupit," hádal se s ním Tomský. Kubinský ale trval na tom, že roli hraje především nezaměstnávanost a chudoba.

V publiku seděl také egyptský novinář a překladatel Yaser Daniel Reizk. Ten vysvětoval, že v Evropě se na rozdíl od Egypta na náboženství nikdo nikoho neptá. „Nejen chudí páchají zločin, Jsou to především muslimové ze střední vrstvy. Prvním problémem je izolace - ne od práce nebo peněz, ale izolace od společnosti. Ty projevy znám bohužel zblízka z Egypta," přiznal, Zároveň varoval, že pokud všichni mladí a schopní odejdou do Evropy, nezbude nikdo, kdo by znovu vybudoval Sýrii.

V tom mu dal zapravdu i Niedermayer. „Evropa potřebuje silnou zahraniční i vojenskou politiku. Řadě lidí má být poskytnut jen dočasný azyl, tedy na dobu určitou. Právě ten odliv nejschopnějších a vzdělaných lidí z chudých problémových zemí do těch bohatých brzdí vývoj," uvedl s tím, že celá řada zemí už princip dočasného azylu využívá.

Kdo by mohl klidně spát, kdyby jeho armáda střílela do uprchlíků?

Učitel Petr Bahník z iniciativy D.O.S.T. poukazoval, že Evropa čelí přílivu z celého světa, tedy ne jen z Blízkého východu, ale i z Afriky. „Evropa takovou kapacitu nemá. Je přece obecně známo, že zde v Evropě jsou síly, které vycházejí z levicových myšlenek 60. let, ty síly se prosadily do vlád. Podle nich jsou multikulturní společnost a migrace samy o sobě pozitivními hodnotami. Podívejte se na Švédsko," spustil. „Švédové mají na takové věci právo, ale nesmějí to nutit nám. Aby EU fungovala, musí fungovat velké země jako Německo, ale ty selhávají," varoval Pojar.

Kmoníček se domnívá, že EU chybí vůle hlídat své hranice. „EU si zakazuje používat nástroje, které má. V Libyi jedná podle standardního postupu, jenže tam jsou 3 vlády, takže je jedno, kterou požádáte, ostatní to nedodrží," tvrdil. Podle Egypťana Reizka je třeba hranice chránit. „Ale kdo by mohl klidně spát, kdyby jeho armáda střílela do uprchlíků," nastínil extrémní situaci novinář. „Je pravda, že to nemůžeme nechat dojít tak daleko," souhlasil Kmoníček s tím, že by se migrantům mělo pomáhat v první bezpečné zemi. A to je podle něj třeba prosadit na úrovni EU.

Podle jednoho z diváků však Kmoníček i Tomský žijí naprosto mimo realitu. „Strávil jsem čas mezi uprchlíky. Měl jsem možnost poznat lidi, kteří vyznávají islám, jsou to normální lidé jako my," uvedl. „Měli by přijít jen ti, kteří utíkají z války. Mají být šťastní, a nevybírat si zemi podle sociálních dávek. Utíkají i ze zemí, kde žádná válka není," spustila hlasitě důchodkyně Anderlová. Tomský také připomněl, jaká je ve Francii nebo Británii muslimů-kriminálníků. „Jsou to lidé, mají dvě ruce a dvě nohy. Ale ve Francii jsou muslimové z maghrebu, Francie je ztracená," varoval. „Evropa není slučitelná se současnou islámskou kulturou," souhlasil Reizk s tím, že i v islámu existuje snaha o reformu, ale že si to musí vyřídit sami muslimové.

Kdo nesouhlasí s našimi svobodami, nemá tu co dělat

Podle Pojara je nejdůležitější možnost svobodné diskuze. „Pokud se budeme vyhýbat otevřené debatě, bude přibývat xenofobie, budou tu náckovské strany a pohár přeteče. Terorismus je problém. Ale já se nebojím, že mě zabije bomba, bojím se, že bouchne společnost, která se rozpadne a pak se vrátíme do 30. let. Problém mainstreamových elit je korektnost," varoval. Niedermayer ale poukázal na výroky Miloše Zemana nebo Andreje Babiše, které za korektní rozhodně nepovažuje. Bránit mořské hranice je podle něj velmi těžké. Třeba v otázce plavidel z Libye vidí dvě možnosti – buď se dívat, jak se uprchlící topí – což je pro něj nepřijatelné – nebo je vytáhnout a jejich problém řešit. I Pojar přiznává, že ochrana mořské hranice je obtížná. Pomohlo by prý ale, kdyby nebyli migranti z Lesbu posíláni do Atén a pak dál do Evropy.

Podle Kubince není správné považovat za problém Evropy to, když loni Angela Merkelová pozvala migranty. Opět připomněl, že Francie se potýká s velkou nezaměstnaností. „Jste naivní, to není otázka peněz. Jste marxista," pustil se do něj Tomský. „Já s vámi budu souhlasit s tím, že nemůžeme generalizovat problém vůči islámu. Problém je ve třech věcech Každý, kdo přichází do Evropy, musí souhlasit s rovností náboženství, oddělením církve od státu a rovností pohlaví. A jestli s tím má problém, nemá tu co dělat. Každá generalizace je nebezpečná. Jsem také přesvědčen, že chudoba neplodí terorismus, to terorismus je chudoba myšlenek," řekl.

„Angličané jsou zbabělci. Celou dobu žili z kolonií. A když jim mají pomoct, utečou," zlobil důchodce z publika. „Kdyby byli zbabělci, tak by seděli na prdeli v Evropské unii a tam by si chrápali. Nic by nedělali. Teď vědí, že neumřou hlady," oponovala Anderlová. „Vždyť Anglie vymírá," rozčílil se Kubinec. Pak se strhla taková debata, že nebylo rozumět a rozvášněné diskutující musela uklidňovat moderátorka.

Hranice mezi ekonomickým migrantem a uprchlíkem je mezi první a druhou bezpečnou zemí

„Evropská unie selhala, a když paní Merkelová pozvala Araby, proč se EU proti tomu nepostavila?" obrátil se divák na Niedermayera. „Merkelová tenkrát řekla, že migranti, kteří uvízli na Balkáně mezi rychle vznikajícími zdmi, mohou přijít žádat o azyl do Německa," odpověděl europoslanec s tím, že chtěla zabránit konfliktu, ve kterém oblast ještě nedávno byla. „Dnes se na summitu projednává dohoda s pěti africkými zeměmi, které by měly začít zlepšovat situaci v Africe. Děje se toho hodně, jen se to děje pomalu," dodal.

Další z diváků navrhl, aby Miloš Zeman a ČSSD tlačili na uspořádání referenda, kde by se lidé vyslovili proti „stavbě muslimských kostelů". „Pak by bylo uprchlíků mnohem míň, nebyl by tady nikdo," vysvětloval. Kmoníček mu však vysvětlil, že v České republice existuje svoboda vyznání a že to není možné.

Z publika také zaznělo, že Západ a USA brání tomu, aby Rusko a Sýrie zničily bombardováním teroristy v Aleppu, jde jim prý o jejich smlouvy se Saudskou Arábií a Katarem a o jejich krvavé peníze. „Většina uprchlíků ze Sýrie utekla právě před Asadem," vysvětloval Pojar. „To je lež, paní velvyslanyně Filipi sama říkala, že Asad je ochránce křesťanů a menšin," zuřil divák. Pojar ale dodal, že většinu uprchlíků ze Sýrie představují sunnité, proti kterým Asad bojuje.

Na závěr se ke slovu dostal také někdejší diplomat exdiplomat Jan Kavan, který souhlasil s Hynkem Kmoníčkem v otázce zobecňování a generalizace, kterou vnímá jako nebezpečnou. „Na světě je 1,5 miliardy muslimů. Já jsem pro dodržování mezinárodního práva a ženevských konvencí. Je třeba rozlišoval uprchlíky, kteří oprávněně utíkají před bídou, a ekonomické migranty, kterým může Západ pomoci finančně," myslís si Kavan. „Jenže my nemáme síto, aby nám jím propadli jen ti dobří," opáčila mu důchodkyně Anderlová. „Hranice mezi ekonomickým migrantem a humanitárním uprchlíkem je mezi první a druhou bezpečnou zemí," myslí Kmoníček. Dodal, že na rozdíl od minulosti, kdy Evropská unie představovala svobodu, je dnes spíše symbolem omezování a nesvobody. „Právě na tom prohrajeme EU," varoval Kmoníček.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky