Lékařům bez hranic lze nově přispět i virtuální měnou

Česká kancelář Lékařů bez hranic začíná přijímat dary ve virtuální měně. Nově jí lze posílat příspěvky na humanitární projekty v bitcoinech, tuto možnost nabízí jako první z velkých neziskových organizací v České republice. Například léčbu pacienta s tuberkulózou na půl roku zajistí už 0,07 bitcoinu.

Měna Bitcoin
reklama

Bitcoin je virtuální měna, jeho hodnota je zároveň zcela reálná – dárci mohou poslat příspěvek v bitcoinech, na účet Lékařů bez hranic dorazí díky české platební bráně BitcoinPay.com už české koruny.

„Lékaři bez hranic v ČR se rozhodli umožnit dárcům platbu bitcoinem, jelikož to už není jen okrajová záležitost. Věříme, že tato možnost bude lákavá například pro mladší generaci, pro kterou jsou existující formy přispívání už staromódní,“ uvedl ředitel české kanceláře Lékařů bez hranic Pavel Gruber. V České republice se podle odhadů odborníků odehrají finanční transakce bitcoiny v hodnotě šesti milionů korun měsíčně.

Dárci mohou přispívat na účet Lékařů bez hranic několika způsoby: složenkou, bankovním převodem, platební kartou. Dar bitcoinem je jen doplňkem k těmto metodám, ale Lékaři bez hranic v ČR věří, že pro některé z dárců to bude nejjednodušší způsob. Stačí mít bitcoinovou peněženku v mobilu, naskenovat skrze ní QR kód z webových stránek Lékařů bez hranic v ČR a dar je odeslán.

Aktuální cena bitcoinu je necelých 15 000 korun. Už 0,04 bitcoinu tak zajistí jednomu těžce podvyživenému dítěti terapeutickou výživu na měsíc (v přepočtu je to 600 korun) a kupříkladu 0,07 bitcoinu zajistí léčbu pacienta s tuberkulózou na půl roku (tato suma odpovídá 1000 korunám).

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky