Miliony běženců čekají na cestu do Evropy. EU se obává krize

Evropská unie se s obavami dívá přes Středozemní moře. Tentokrát jí vrásky nedělá Libye, ale sousední Egypt. Právě tam podle nejnovějších informací čekají velké skupiny migrantů, kteří by se již brzy mohli vydat na cestu do Evropy.

Přijímání uprchlíků do Evropy
reklama

Obavy vyvolalo prohlášení egyptského prezidenta Abd al-Fattáh as-Sísího, který varoval, že v jeho zemi vyčkává pět milionů migrantů na svou šanci dostat se přes Středozemní moře. Hlava Egypta to uvedla na Valném shromáždění OSN v New Yorku.

Tato informace vyvolala debaty, v zemi je totiž oficiálně zaregistrováno asi jen 250 tisíc uprchlíků. Německý server Zeit Online však uvádí, že rostoucí počet lodí, které se přes moře vydávají, vzbuzuje obavy, že se z Egypta stane další Libye.

Egyptský prezident rovněž tvrdil, že počet bojovníků IS v jeho zemi je mnohem větší, než se dříve odhadovalo. President as-Sísí řekl, že stabilita Egypta je rozhodující pro bezpečnost Evropy, a dodal, že pokud by Egypt zkolaboval, Evropa by měla očekávat příjezd milionů migrantů podporujících Islámský stát. Jeho slova cituje server Breitbart.

Počet přistěhovalců, kteří opustili Egypt a na lodi se tento rok vydali do Evropy, se pohybuje daleko za hranicí 12.000. Složení migrantů, kteří opouštějí Egypt je podobné tomu z Libye. Navíc je mezi nimi velký počet nezletilých migrantů.

Migranti většinou pocházejí ze západní Afriky a Libye a v Evropě žádají o azyl spíše kvůli lepším ekonomickým příležitostem, spíše než že by prchali před válkou nebo politickým pronásledováním. Z egyptské vlny migrantů profitují také obchodníci s lidmi. Převaděči si podle dostupných informací účtují 3500 eur za osobu a 5500 eur za rodinu.

Mnozí z těchto převaděčů také údajně mají přímé vazby na Islámský stát. Úřady se obávají, že teroristická skupina převzala velkou část průmyslu zaměřeného na pašování lidí a že z peněz financuje své území a armádu.

Korupce a ekonomika, která trpí z části kvůli poklesu cestovního ruchu, učinila z převaděčství velký byznys, do kterého se zapojují třeba i egyptští rybáři, kteří by jinak nebyli schopni se uživit. Místní policie pak podle serveru Breitbart přivírá nad vším oči výměnou za odměnu od pašeráků.

Italské orgány také tvrdí, že snahy o koordinaci s egyptskou vládu v otázce boje proti nelegální migraci přes Středozemní byly marné. Tento nedostatek spolupráce a varování od prezidenta as-Sísího vyvolává spekulace, že egyptská vláda využívá migrační krize s cílem zajistit si dohodu s EU, která by byla podobná té, jakou Brusel uzavřel s Tureckem.

Témata: uprchlíci | EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky