Padělky baterií a akumulátorů proudí do Česka hlavně z Číny. Mohou ohrozit přístroje i zdraví

Padělky baterií a akumulátorů známých značek míří do Česka nejčastěji z Číny a Hongkongu. Vyplývá to ze statistik celníků, kteří za poslední tři roky zadrželi bezmála 220 tisíc kusů tohoto zboží za více než 22 milionů korun. Padělky přitom nepůsobí škodu jen samotným výrobcům, ale především lidem, kteří si je kupují. Mají totiž často menší kapacitu, než je udáváno na obalu, a hrozí jim přehřívání, které může poškodit drahou elektroniku nebo dokonce ohrozit lidské zdraví.

Ilustrační fotografie
reklama

Baterie a zejména akumulátory do mobilních telefonů všech značek patří ke zboží, po kterém je podle prodejců obrovská poptávka. Jejich falzifikáty jsou velice levné a navíc nejsou náročné na výrobu, a proto jich hlavně z Asie míří do celého světa – Česko nevyjímaje – každoročně velké množství. Tuzemským celníkům se falza podařilo v minulých letech zachytit při vstupu do země hned několikrát.

V roce 2014 se jednalo o pět případů, při nichž odhalili 12 800 padělků za 3,7 milionu korun. Loni při osmi kontrolách odhalili 200 400 kusů baterií a akumulátorů v hodnotě 12 milionů a za první letošní půlrok v devíti případech zachytili 5 600 kusů padělků za 6 milionů. „Kromě jediného případu se jedná o padělky akumulátorů do mobilních telefonů. Vysoký počet kusů v roce 2015 je způsobený právě jedním záchytem padělků tužkových baterií. Jednalo se přibližně o 198 000 balení po čtyřech kusech baterií v hodnotě asi 9,9 milionu korun. V první půlce letošního roku se opět ve všech případech jedná o padělky akumulátorů do mobilních telefonů,“ sdělila Martina Kaňková, mluvčí Generálního ředitelství cel.

Všechny případy odhalených padělků se podle Martiny Kaňkové týkaly celního řízení u zboží dováženého ze zemí mimo Evropskou unii. Padělané baterie a akumulátory pocházely nejčastěji z Číny a Hongkongu. „V rámci provádění kontrol na vnitrostátním trhu nemáme evidován ani jeden případ zadržení takového zboží,“ dodala mluvčí celníků.

Ve srovnání s padělky, které se podaří odhalit už při celním řízení, je množství těch zadržených při kontrolách u tuzemských prodejců zanedbatelné. „Od 1. ledna 2012 do 8.srpna 2016 bylo zabaveno celkem 3 869 kusů baterií. Celková hodnota originálů byla vyčíslena na 43 961 korun,“ konstatoval Jiří Fröhlich, mluvčí České obchodní inspekce.

Kvůli obrovskému množství padělků, které z Asie směřují na západní trhy, vznikají výrobcům milionové škody. Porušování obchodních známek, ale není jediný problém, který falzifikáty působí. Škodní jsou totiž často i samotní spotřebitelé, kteří si levnou baterii zpravidla přes internet objednají. „Deklarované údaje, zvláště ty o kapacitě baterie nebo akumulátoru, nemusejí odpovídat realitě. Zákazník si to navíc nemá jak ověřit,“ popsal jeden z častých problémů Radim Tlapák, ředitel předního tuzemského obchodu s bateriemi BatteryShop.cz.

Menší než na obalu udávaná kapacita baterie je jen jedním z rizik, jimž se kupující vystavuje. „Dalším z problémů je riziko přehřívání akumulátoru a jeho výbuchu. V takovém případě hrozí poškození nebo zničení přístroje, ale také újma na zdraví samotného uživatele,“ doplnil Radim Tlapák, který zákazníkům doporučil, aby se při nákupu baterií a akumulátorů raději vždy spolehli na známé a prověřené obchodníky.

Témata: baterie

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky