Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skandál na Hradě. Voják Hradní stráže prodával drogy

Pražský hrad
Pražský hrad
Foto: Lukáš Henzl, MoneyMAG.cz

Nebývalý skandál zasáhl Hradní stráž. Policie zadržela poddůstojníka Hradní stráže, když v centru Prahy nabízel k prodeji čtyři kila marihuany. Informuje o tom dnešní Blesk.

Informace Blesku o zatčení četaře M. G. (jeho celé jméno redakce Blesku zná) potvrdila Vojenská policie. Poddůstojník nabízel v oblasti pražského náměstí Republiky k prodeji čtyři kilogramy marihuany.

"K zadržení příslušníka Hradní stráže v uvedené lokalitě došlo, skutečně se jednalo o obchodování s marihuanou,“ potvrdila mluvčí Vojenské policie Lenka Haberová. Tím četařova zhruba čtyřletá kariéra u armády skončila.

Už před rokem s ním Blesk mluvil u příležitosti reportáže o Hradní stráži. Profesi i kariéru si četař tehdy pochvaloval: "Vždycky mě přitahovaly uniformy a sloužit u Hradní stráže je vlastně čest. Je to reprezentační jednotka. Táhlo mě to na Hrad od dětství. Ono je dobré, že jsme tady s klukama, s nimiž se známe, je to druhá rodina, takže se člověk těší, že ty ostatní uvidí a popovídá si. Pak to utíká.“

K prodeji drog poddůstojníka vedly zřejmě zištné důvody. Platy členů stráže začínají na 35 tisících a on si chtěl přivydělat. "Sám ty drogy neužíval, ale chtěl si tím asi přivydělat,“ komentoval jeho motivy jeden z bývalých kolegů. Podle něj také M. G. po odchodu od jednotky okamžitě nastoupil nemocenskou.

Blesk vojáka oslovil a ten informaci o prodeji drog nepřímo potvrdil. "Ano, jsem na nemocenské. Ale proč o tom píšete? Já jsem na tom psychicky nebyl dobře a teď mě do toho zase dostáváte,“ reagoval M. G.. "Vůbec nevíte, o co šlo,“ řekl s pláčem M. G.

"Drtivá většina příslušníků Hradní stráže jsou bytostní profesionálové, a proto jde jen o ojedinělý incident,“ sdělil k tomu prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Jenže skandálů bylo na jednu jednotku – která na zájemcích vyžaduje hlavně správnou výšku a příjemný kukuč – až příliš. Možná i proto byla před časem pro příslušníky stráže zavedena povinnost podrobit se bezpečnostní prověrce na stupeň "důvěrné". Četař M. G. jí prošel, přesto mu teď za obchodování s velkým množstvím drogy hrozí až 5 let vězení, píše dnešní Blesk.

Témata:  Pražský hrad

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy