Myší trus, špína, plíseň, vajgly: I tady lidé v létě obědvali

Hned 18 provozoven nechala v průběhu letních měsíců zavřít Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Inspektoři se zaměřili na dodržování hygienických a dalších předpisů. V létě, kdy vysoké teploty přejí množení bakterií, opět objevili šílený nepořádek v zázemí restaurací, obchodů nebo skladů s potravinami.

Ilustrační fotografie
reklama

"Kontrolu inspektoři zaměřili na všechny typy provozů v kompetenci SZPI, tedy společné stravování - restaurace, rychlá občerstvení, pivnice, cukrárny a podobně - a dále také na maloobchodní prodejny, velkoobchod a výrobu potravin," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Mezi osmnácti uzavřenými provozovnami bylo 11 restaurací, 4 obchody a tři velkosklady s potravinami. "Důvodem byl zejména neakceptovatelný stav hygieny v provozovnách, kdy u nabízených pokrmů nebo skladovaných potravin nebylo možné zajistit jejich bezpečnost při konzumaci spotřebitelem," vysvětluje Kopřiva.

Foto ZDE

"Inspektoři na místě zaznamenali zejména dlouhodobě zanedbaný úklid v podobě vrstev mastnoty, prachu a zbytků potravin na kuchyňských zařízeních, podlaze a skladech potravin, výskyt škůdců a jejich trusu, plíseň na stěnách, nezvládnutý odvoz odpadu, absence přístupu k teplé vodě a podobně," popsal Kopřiva nejčastější pochybení.

Mluvčí také upozornil na to, že v kontrolovaném období neuzavřeli inspektoři jedinou výrobnu potravin. Dlouhodobě nejproblematičtější jsou podle SZPI restaurace, kterých inspektoři tradičně nařídí uzavřít nejvíce.

Přehled provozoven, které inspektoři v létě nařídili zavřít, najdete na stránkách inspekce ZDE.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky