Profesor nastiňuje černou budoucnost: Evropu čeká válka a džihád

Francouzský politolog a specialista na současný islámský a arabský svět Gilles Kepel varuje, že celou Evropu pravděpodobně čeká velká občanská válka. Poukazuje, že stále více mladých muslimů čelí špatným pracovním vyhlídkám, což je může vehnat do náručí islámských radikálů.

Ilustrační fotografie
reklama

Odborník varuje před hrozivými důsledky radikalizace mladých evropských muslimů. Vzhledem ke špatným vyhlídkám do budoucna totiž podle něj mohou stále častěji tíhnout k radikalismu. Takoví teroristé by podle něj mohli vyvolat občanskou válku v Evropě.

V rozhovoru pro německý list Die Welt, ze kterého cituje server Daily Mail, Kepel vysvětluje, že právě vyrůstá „generace džihádu", což může vést k dalším teroristickým činům v evropských městech. Cílem takového teroristické činnosti je podle něj i podněcování nenávisti vůči muslimům – tímto způsobem prý chtějí džihádisté vyvolat další vlnu radikalizace mezi mladými lidmi.

To by mohlo podle experta vést až k vypuknutí občanské války. Nedávné teroristické útoky na celém kontinentu prý byly součástí války „uvnitř islámu" spíše než mezi islámem a západní civilizací. Extrémisté tímto způsobem podle něj chtějí zasáhnout nejen západní cíle, ale zároveň zničit mírnější islámskou opozici.

Taková občanská válka by podle Kepela mohla zničit celou Evropu – dlouhodobým cílem teroristů pak je na „troskách starého kontinentu vybudovat chalífát". Kepel tvrdí, že zatímco většina muslimů prozatím není zapojena do jakékoliv teroristické činnosti, nedostatek pracovních příležitostí a pocit beznaděje mezi těmi, kteří žijí na francouzských předměstích, by mohly zvýšit pravděpodobnost radikalizace u mladých muslimů.

Zároveň varoval před odvetou krajně pravicových skupin a vyzval orgány, aby odstranily propasti v evropských společenstvích - „ne prostřednictvím válek, ale s pomocí policie a vzdělávání".

Jeho slova přichází jen několik měsíců po krvavých teroristických útocích v Evropě a ve chvíli, kdy francouzský premiér Manuel Valls řekl, že „každý den jsou zmařeny další útoky". Valls přiznal, že francouzské úřady sledují asi 15.000 lidí, kteří jsou podezřelí z toho, že jsou ve fázi radikalizace, dalších 1350 osob je předmětem vyšetřování - 293 z nich kvůli údajnému spojení s teroristickou síti.

„V současné době je hrozba na maximu, a my jsme terčem," řekl Valls pro rádio Europe 1. „Každý den zpravodajské služby a policie zmaří útoky, rozbíjí sítě a sledují teroristy," uvedl. I přes tuto snahu ale podle něj není možné odhalit všechna spiknutí. „Přijdou nové útoky. Zemřou další nevinné oběti," dodal premiér.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky