Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lékaři i zdravotní sestry dostanou přidáno 10 procent. Polepší si i státní zaměstnanci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Vláda na pondělním jednání schválila zvýšení platů ve veřejné správě o čtyři procenta, doktorům a zdravotním sestrám dokonce o deset procent. Výsledek jednání zveřejnil na svém twitterovém účtu premiér Bohuslav Sobotka.

O zvyšování platů rozhodovala vláda ve spojitosti s jednáním o rozpočtu na příští rok, který počítá se schodkem 60 miliard korun.

Zvýšení platů přijde státní rozpočet ještě letos na 157,6 milionu korun a příští rok na 946 milionů korun. V sumě není přitom zahrnuto zářijové zvýšení platů učitelů o šest procent a nepedagogickým pracovníků o čtyři procenta, které přijde rozpočet na 2,5 miliardy korun.

Na pondělním jednání vyjádřil podporu rozpočtu i prezident Miloš Zeman. Novinářům to řekl na tiskové konferenci po jednání zástupců kabinetu, zaměstnanců a podnikatelů.

Podporu chce návrhu vyslovit i na příštím jednání kabinetu a uvažuje i o návštěvě Sněmovny při projednávání rozpočtu.

Témata:  platy / mzdy zdravotnictví

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy