EU dá uprchlíkům miliardy korun. Přitom ani nejsou na území Unie

Evropská unie dá uprchlíkům na stravu a bydlení miliardy korun. Platit přitom bude migrantům, kteří se na území členských států ani nenachází. Peníze totiž poputují do Turecka.

Ilustrační fotografie
reklama

Evropská unie začne od října poskytovat finance uprchlíkům nacházejícím se v Turecku. Peníze budou sloužit k tomu, aby si migranti mohli platit stravu, ubytování a vzdělávání. S odvoláním na sdělení Evropské komise o tom dnes informovala agentura AP.

EK uvedla, že do prvního čtvrtletí 2017 rozdá 348 milionů eur (zhruba 10 miliard korun) v debetních kartách mezi téměř milion uprchlíků v Turecku. Karty by se měly dobíjet měsíčně, přičemž dávky budou záviset na velikosti a potřebě konkrétních rodin.

Evropská komise také ujistila, že program debetních karet počítá se zárukami, aby bylo zaručeno náležité využití financí. Program je součástí dohody sjednané v březnu mezi Tureckem a Bruselem o vracení migrantů do Turecka.

Úmluva také počítá s tím, že EU poskytne Turecku na uprchlíky tento a příští rok tři miliardy eur a urychlí jednání o bezvízovém režimu s Ankarou výměnou za to, že Turecko bude zastavovat migranty přímo na svém území.

Ankara přítom obviňuje Brusel například z toho, že polovičatě odsoudil pokus o puč, zatímco EU kritizuje čistky tureckého prezidenta Recepa Erdogana po potlačeném převratu. O nutnosti pokračovat ve spolupráci ale hovořil také český šéf diplomacie Lubomír Zaorálek, a to nejen v souvislosti s problémem migrace, ale i v rámci boje s terorismem. "Že jsme na jedné lodi se ozývalo vícekrát, a to především ze strany našeho tureckého hosta," řekl Zaorálek dříve v rozhovoru s Českou televizí.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier prohlásil, že Německo stojí po zmařeném převratu pevně za Tureckem a že chová nejvyšší respekt k tureckému lidu, který povstal, aby puči zabránil. Upozornil ale, že Ankara nemůže přehlížet kritiku, která se ozývá z EU.

Evropská unie a Turecko i přes neshody v této otázce chtějí pokračovat v naplňování dohod ohledně liberalizace vízového styku pro Turky cestující do EU a omezení migračního proudu do unie, řekla dnes novinářům šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

"Z turecké strany jsme dostali ujištění, že se bude přidržovat uzavřených dohod zejména pokud jde o řízení toku uprchlíků; z naší strany půjde o liberalizaci vízového styku," uvedla Mogheriniová. Nesdělila ale, zda EU zruší Turkům víza do konce letošního roku.

Témata: EU | uprchlíci | EUR

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky