Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dalík zaplatil 4milionovou pokutu. Jinak by seděl o 2 roky déle

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Lobbista Marek Dalík zaplatil čtyřmilionovou pokutu, kterou mu uložil Městský soud v Praze. Informoval o tom Radiožurnál. Pokud by to Dalík neudělal, musel by si odsedět dva roky navíc. Do vězení nastoupil minulý týden.

"Mohu potvrdit, že odsouzený Marek Dalík uhradil peněžitý trest Městskému soudu v Praze ve výši čtyři miliony korun v plné výši jednorázovým příkazem," řekla rozhlasu mluvčí městského soudu Markéta Puci. Informaci potvrdil i Dalíkův právník Radek Šmerda. Částku prý uhradil jednorázovým příkazem.

Lobbista nastoupil minulý týden do ruzyňské věznici, kde si má odpykat čtyřletý trest za kauzu související s nákupem obrněných transportérů Pandur. Soud vynesl pravomocný rozsudek na konci května po téměř dvouletém procesu.

Případem se ještě bude zabývat Nejvyšší soud, kam podal dovolání Dalík i nejvyšší státní zástupce. Původně měl lobbista ve vězení strávit pět let za nepřímé úplatkářství, proti trestu se ale odvolal. Vrchní soud pak rozhodl, že šlo o podvod a trest mu zmírnil na čtyři roky.

Policisté vyšetřovali Dalíka, bývalého poradce někdejšího premiéra Mirka Topolánka, na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr Stephana Szücse. Ten v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu Pandurů.

Podle spisu si o peníze řekl na neformální schůzce v listopadu 2007 v pražské restauraci U Malířů. Předstíral blízký vztah k představitelům české vlády a to, že může ovlivnit jejich rozhodování, ačkoliv podle žalobce nemohl.

Soud poslal Dalíka do vězení za to, že podváděl, když předstíral, že může zakázku ovlivnit, a pokusil se tím od zbrojařů vylákat peníze. Neprokázalo se naopak, že by šel pro úplatek na žádost někoho z vlády, jak se dříve spekulovalo.

Témata:  Marek Dalík CZK

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy