Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tresty v kauze Opencard konečně padly: Exprimátoři budou pykat

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka / INCORP images

Bývalí pražští primátoři Bohuslav Svoboda a Tomáš Hudeček jsou vinni v kauze Opencard. Ve čtvrtek o tom rozhodl městský soud v Praze. Svoboda dostal podmíněný trest 2,5 roku, Hudeček dvouletou podmínku.

Obžaloba vinila 15 bývalých radních z toho, že v roce 2012 bez výběrového řízení uzavřeli dvě smlouvy týkající se Opencard. Měli tak zvýhodnit kontroverzní společnost Haguess, které zaplatili celkem 73,7 milionů. Přitom podle názoru žalobce věděli, že nabídnutá cena výrazně přesáhla plánovanou hodnotu veřejné zakázky a že nebyl vypracován znalecký či oponentní posudek. Hlavnímu městu tak způsobili škodu 24,9 milionů korun. 

Obžalovaní se ale hájili, že kdyby smlouvy nepodepsali včas, hrozil by kolabs celého systému. Doplatili by na to tak lidé, kteří Opencard používali. Obhajovali se také tím, že projekt Opencard byl dlouhodobým problémem z éry primátora Pavla Béma. Kvůli dříve uzavřeným licenčním smlouvám prý nemohli postupovat jinak.

Podle dnešního nepravomocného rozsudku se při schvalování smluv s firmou Haguess provinili také někdejší radní pro dopravu Josef Nosek, bývalá radní pro IT Eva Vorlíčková a šéf magistrátního oddělení informatiky Jan Teska. Všichni dostali podmínku.

Témata:  opencard

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy