Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejdřív se Babiš opřel do Romů, dnes v Letech uctil jejich památku

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Jen několik dní potom, co ministr financí Andrej Babiš vyvolal poprask svými výroky, kterými zpochybnil vyvražďování Romů v táboře v Letech i holokaust Romů, se do Letů sám vypravil. K památníků Romů, kteří zemřeli za druhé světové války, položil kytici rudých růží.

Minulý týden zpochybnil holokaust Romů, dnes si nasypal popel na hlavu. Skandál odstartovalo Babišovo setkání s občany při jeho výjezdu na Šluknovsko minulý čtvrtek. V neformální debatě s místními vicepremiér prohlásil: "Byly doby, kdy všichni Romové pracovali. To co píší v novinách, ti blbečci, že tábor v Letech byl koncentrák, to je lež, byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam."

To ale netušil, jakou vlnu nevole tímto výrokem vyvolá. I proto se za ně hned další den omluvil. "Pokud jsem se někoho dotkl, tak se omlouvám, ale znovu opakuji, vůbec jsem to tak nemyslel, bylo to vytržené z kontextu. Nemám problém se omluvit. Je to ale úplně jinak," prohlásil Babiš.

Na místě surových nacistických vražd dnes stojí kontroverzní vepřín - pietní místo je zřízeno nedaleko. Právě sem se dnes vydal Andrej Babiš spolu s ministrem kultury Danielem Hermanem a ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem. Vláda chce velkovýkrmnu vykoupit a její provoz na pietním místě ukončit. Postavit by se znovu mohl na podobné lokalitě. O osudu vepřína by se mělo definitivně rozhodnout do voleb v říjnu 2017.

Tábor v Letech byl určen výhradně pro Romy, které pak nacisté zneužívali na otrocké práce. Z tábora také organizovali deportace českých Romů do Osvětimi - často přímo do plynových komor, protože Romové byli postaveni na stejnou úroveň s Židy a odsouzeni k vyhlazení. Pobyt v otřesných podmínkách tábora přežilo jen zhruba 300 lidí. Zbytek zemřel buď v plynových komorách nebo poměrně často na tyfus a další epidemie. Hygiena v táboře totiž nebyla takřka žádná a zdravotní pomoc taktéž.

Témata:  Andrej Babiš Romové

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy