Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ostra kritika z OSN: Zeman má prý hodně společného s ISIS

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

Mnozí vrcholní politici si podle vysokého komisaře OSN pro lidská práva Zaída Husajna v ničem nezazdají s Islámským státem. S touto teroristickou organizací toho podle něj má hodně společného i Miloš Zeman.

Šéf nizozemské krajní pravicové strany Geert Wilders před nedávnem zveřejnil program, ve kterém popsal způsob, jakým chce bojovat s islámem. Chce mimo jiné uzavřít mešity a zakázat v zemi korán.

A právě na základě těchto slov označil Husajn Wilderse za populistu. "Rád bych adresoval své krátké prohlášení Geertu Wildersovi, jeho pomocníkům a samozřejmě všem, kteří ho mají rádi - populistům, demagogům a politickým fantastům," napsal v úvodu svého prohlášení Husajn.

K tomu navíc dodal, že nizozemský politik má mnoho společného s některými významnými politiky. "Wilders má mnoho společného s Trumpem, Orbánem, Zemanem, Hoferem, Ficem, Le Penovou, Faragem a také sdílí mnohé s Islámským státem," napsal Zaíd Husajn. 

Hlavním terčem jeho kritiky byl Wilders. "Musím pro ně být noční můra, jsem globální hlas lidských práv, volený všemi vládami a nyní i kritik všech vlád,“ napsal Husajn.

Husajn také uvedl, že populisté mluví v polopravdách a zjednodušují ji, "což jsou dva skalpely největších propagandistů," řekl. Dodal, že nejlepším prostorem pro politiky jsou sociální média, které podle něj "malují půl obraz v mysli úzkostlivého jednotlivce." 

"Rasové a náboženské předsudky rozdmýchané Wildersem se staly v mnoha zemích národní normou. Slýcháme o rostoucí diskriminaci na pracovištích. Děti se staly terčem urážek kvůli etnickému původu. Je jedno co mají v pase, říkají jim, že nejsou opravdoví Francouzi, Britové či Maďaři. Celé komunity jsou podezřívány z toho, že se paktují s teroristy," upozornil komisař OSN.

Témata:  OSN Miloš Zeman

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy