V Česku našli toxické hračky. Jedy ničí orgány, způsobují neplodnost

Celníci na Jičínsku zadrželi velmi nebezpečné hračky, které mířily z Číny na český trh. Obsahovaly množství toxinů, které dokáže vážně poškodit játra i ledviny, dokonce způsobit neplodnost a pohlavní degenerace.

Ilustrační fotografie
reklama

Velmi nebezpečnou zásilku zajistili celníci na Jičínsku. Její součástí bylo 420 hraček - od panenek, po stavebnice - původem z Číny, které výrobce napěchoval do kontejneru.

Zásilka měla podle všeho skončit na českém trhu, tomu ale naštěstí celníci zabránili.

Rozbory ukázaly, že každá hračka obsahovala velmi nebezpečné ftaláty. Toxické látky bylo v kostkách sedmdesátkrát víc než povolují limity, v panenkách dokonce osmdesátkrát. Přitom i mírné překročení těchto limitů může v lidském těle a obzvlášť u dětí způsobit vážné problémy. Hrozí poškození ledvin, jater, degenerace pohlavních orgánů a neplodnost. V mírnějších formách pak hrozí astma nebo alergie.

Dodavateli teď ve správním řízení hrozí pokuta až čtyři miliony korun. "Hračky se v současně nachází v sídle přepravce, v nejbližší době je čeká transport do země původu nebo likvidace pod dohledem celníků," uvedla Jitka Fajstavrová z Celního úřadu Hradec Králové.

Témata: děti | Hračky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky