Stropnického a Hollana napadli kvůli uprchlíkům. Vypadni, řvali

Brněnského zastupitele Matěje Hollana a předsedu Zelených Matěje Stropnického včera v Brně vyhodili z hospody. Podle Hollana jim vyhrožoval násilím známý advokát Richard Špíšek, který například obhajoval Kevina Dahlgrena. Ten to odmítá a všechno svádí na kamaráda, se kterým byl na pivu.

Matěj Stropnický
reklama

Brněnský zastupitel a náměstek Matěj Hollan včera zažil ve "svém" městě nepěkný incident. Měl schůzku s Matějem Stropnickým v hospodě Poutník v Brně. Známé tváře Hollana a Stropnického ovšem přinesly problém.

Sám Hollan ho na Facebooku popsal takto: "Najedou ke mně přistoupili velice důrazně dva štamgasti, se kterými se znám od vidění mnoho let, kdy se U Poutníka potkáváme. ´Vypadni, nebo ti rozbijeme hubu... Dopiješ to pivo a vypadneš pryč, do týhle hospody už nepáchneš, tady pro tebe není místo... Stropnickýho sem tahat nebudeš... Refugees NOT welcome!!! Protože borce znám dlouho, pokoušel jsem se s nima diskutovat. Aby jeden štamgast vyhazoval druhého, navíc kvůli postoji k uprchlíkům, když je nechce všechny postřílet a nechat utopit ve vodě, je absurdní. Protistrana ale začínala být značně agresivní a vzhledem k nabušenosti jednoho z nich, který vypadal, že mi v příštích okamžicích rozbije hlavu, nemělo smysl pokoušet se o diskuzi."

Sám Hollan ovšem upozornil na identitu jednoho z agresorů. " Ta hlavní nabušená korba nebyl nějaký anonymní týpek odvedle. Byl to profesionální advokát trestního práva. Byl to obhájce Dahlgrena, Richard Špíšek," napsal Hollan.

"Toto bylo velmi nepříjemné vyhrožování násilím lidem, co přišli po práci na pivo. Ovčáček se Zemanem vykládají o fašizaci pražské kavárny. Já se svými kolegy jsem včera zažil na vlastní kůži fašizaci brněnské hospody, kvůli humanistickému postoji k lidem v nouzi. Já se ale zastrašit nenechám a budu právo na život hájit navzdory advokátovi, který mi vyhrožuje rozbitím huby za odlišný politický postoj," dodal Hollan.

Jenže advokát Špíšek tuto verzi události na FB popírá a tvrdí, že za všechno může jen jeho kamarád: "Pravdive to popsal Nikolaus Wachtel , coz je ta osoba, ktera vcera komunikovala se Stropnickym I Hollanem. Takze kdo chce, muze si to precist. Kdo me zna, vi ze k Poutnikovi chodim 7 let od jeho otevreni a za celou dobu nikdy nikoho nevyhazoval, pokud si vzpominam. Takze nadavky I chvalu za ten skutek smerujte k osobe, ktere se to tyka, ne ke mne. Nevim, co k tomu dodat. Richard Spisek."

Kamarád Nicholaus Wachtel vzal skutečně všechno na sebe: "Se vší vážností prohlašuji, že Stropnického i Hollana jsem včera poslal do piče já a udělám to při každé příležitosti. Prezentuji tak svůj názor a je to něco, s čím musí pseudopolitici tohoto typu počítat. P. Špíšek se toho nijak neúčastnil, pouze byl přítomen. Tvrdím, že Hollane lžeš, ale na to jsme my tady v Brně zvyklí. O tý druhý Stropnický holce ani nemluvím. Jseš lhář a ubrečenej ubožák."

Hollan na agresora/y nezavolal policii a z restaurace raději odešel. Dnes se sale rozhodl, že odpoví jakýmsi happeningem a přes FB sezval lidi na pivo. "Přemýšlel jsem nad tím, jak se v situaci, kdy vám vyhrožuje v hospodě advokát kvůli Stropnickému a uprchlíkům, zachovat. Podávat podněty policii a advokátní komoře se mi nechce, ať si to řeší sami, pokud k tomu shledají důvod. Jediná smysluplná reakce je nenechat se vyhrožujícími magory zastrašit a ukázat, že tady máme svobodnou liberální společnost, která se nebojí. Proto vám všechny, bez rozdílu vyznání, ras a politického přesvědčení nabízím: Pojďme všichni dohromady v pondělí v 18 hodin do Poutníka na Starobrněnskou 18. Pojďme všem nenávistným lidem ukázat, že tady je svobodná společnost. Já tam budu a bude se na vás těšit. Náckům, kteří nás budou vyhazovat z hospod, se ustupovat nesmí," vyzval Hollan.

Hollanova zmínka o advokátní komoře je na místě. Kdyby si totiž na advokáta Špíška oficiálně stěžoval, komora by se tím musela zabývat. A protože má etickém kodexu pravidlo, že se advokát musí chovat vždy slušně, poctivě a čestně, hrozilo by Špíškovi v krajním případě až pozastavení advokacie a vyškrtnultí ze seznamu advokátů.

Pozoruhodná je napřípadu ještě jedna věc. Vyjádřil se k němu i krajský hejtman Michal Hašek. namísto toho, aby odsoudil podobné agresivní chování vůči kolegům z politiky ve svém městě a kraji, škodolibě se Hollanovi a Stropnickému vysmál. "Násilí nepatří do života ani do politiky, ale ještě to nebude s Brnem tak špatný," prohlásil v reakci na Hollana. A pak ještě přisadil: "Matěji, Matěji, proč tě Brňáci nechtějí? Přemýšlej..."

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky