Zeman slavnostně zahájil školní rok a dostal žákovskou knížku

Pro někoho nejhorší den roku, pro jiné chvíle, které se nemohli dočkat. 1. září dětem definitivně končí prázdniny a čeká je deset měsíců, kdy se jim budou snažit učitelé rozšířit obzory. První školní den s dětmi oslavují i politici, například prezident Miloš Zeman navštívil školu ve Stochově na Kladensku.

Miloš Zeman
reklama

Konec bezstarostného nicnedělání dneškem střídají domácí úkoly a učení. Někde ale dětem prázdniny ještě nekončí, na některých školách oficiálně startují až v pondělí 5. září.

Na základní školy podle odhadů ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy nastoupí zhruba 905 400 dětí, na střední školy do denního studia přibližně 394 800.

Prvňáčků bude letos méně než v loňském roce, poprvé se do školy vydá asi 115 tisíc dětí, což je asi o 1200 méně než loni. Nejvíc dětí nastupovalo do prvních tříd v roce 2014, tehdy jich bylo více než 117 tisíc.

Nejvíce středoškoláků bude navštěvovat odborné školy s maturitou, celkem 176 tisíc, 129 tisíc potom usedne do lavic na čtyřletých a víceletých gymnáziích, do škol bez maturity bude chodit studentů téměř 90 tisíc.

Prezident Miloš Zeman slavnostně zahájil školní rok na Základní škole, Základní umělecké škole a Mateřské škole Stochov. Při té příležitosti se setkal i s dětmi, které jdou do školy vůbec poprvé.

Zeman prvňáčkům dovezl památníčky s podpisem a popřál jim úspěšný start a hezké vztahy. "Bez kamarádů by to nešlo," uzavřel svoji řeč.

Od ředitele Milana Hampla na oplátku dostal žákovskou knížku se slovním hodnocením:

Matematika: Výborně počítá.

Český jazyk: Vynikající slovní zásoba.

Občanská výchova: Zvládá s přehledem.

Dějepis: Vyzná se.

Zeměpis: Zná svět a trefí domů.

Tělocvik: Na sport se rád dívá. Sport podporuje. V oblibě má vodní sporty.

Přírodopis: Zná flóru i faunu v okolí moří i rybníků. Přírodní zákony jsou mu blízké.

Chování: V současné době mu fandí 78 % občanů České republiky.

Ministryně školství Kateřina Valachová vedla dnes v Brně svou dcerku do první třídy. Na Facebooku zároveň popřála i ostatním rodičů hodně sil do nového školního roku.

Premiér Bohuslav Sobotka se zase u příležitosti začátku školního roku pochlubil fotkou z doby, kdy se sám chysta do první třídy v Telnici. 

Největším strašákem letošního roku byla tzv. inkluze, tedy začleňování dětí s lehkým mentálním postižením do běžných tříd. Oproti původním předpokladům, že se školy zaplaví žáky, kteří nebudou tempu běžných školáků stačit, se změna letos dotkla jen asi 205 dětí.

Za posledních pět let vzrostl počet žáků na prvním stupni základních škol skoro o pětinu. V souvislosti s populačním vývojem naopak klesl počet středoškoláků a vysokoškoláků. Mezi pedagogy stále dominují ženy.

"V posledních pěti letech výrazně přibylo žáků na prvním stupni. V minulém školním roce jich bylo 551 428, o 19 % víc než ve školním roce 2010/2011. Na druhém stupni se počet žáků po výrazném úbytku mezi školními roky 2006/2007 až 2010/2011 stabilizoval,“ vysvětluje Božena Půbalová z Českého statistického úřadu.

Témata: Zeman, Miloš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky