Klausův muž otevřeně: Lidé se bojí. Nedůvěřují státu, chtějí si kupovat zbraně

S tím, jak se v Evropě množí různé útoky, ať už nožem nebo jinými zbraněmi, se stále častěji se ozývají hlasy, které volají po tom, že by se občané měli vyzbrojit, aby se mohly v případě nouze bránit. Taková slova přišla třeba od českého prezidenta Miloše Zemana, ale také od šéfky německé Alternativy pro Německo (AfD) Frauke Petry. Někdejší europoslanec a zástupce Institutu Václava Klause Ivo Strejček se zamýšlí nad tím, co tyto výzvy znamenají.

Ilustrační fotografie
reklama

„V sobotním rozhovoru pro německý Funke Mediengruppe byla předsedkyně AfD Frauke Petry požádána o názor na fakt, že od minulého měsíce, kdy azylant v Mnichově zabil devět lidí, se výrazně zvýšila touha německých občanů opatřit si zbraň. Odpověděla, že 'každý občan, který ctí zákon, by měl moci bránit sebe, svoji rodinu a své přátele'," připomíná na stránkách institutu Strejček.

Podobně se nedávno pro Blesk.cz vyjádřil také Miloš Zeman. Ten uvedl, že by se čeští občané měli ozbrojovat, aby mohli v nutné situaci zbraň použít. Prezident v minulosti proti rozšiřování počtu zbraní vystupoval, před časem ale řekl, že svůj názor změnil kvůli hrozbě terorismu.

Strejčel poukazuje na to, že rozhodnutí pořídit si zbraň není pouze německým trendem. „Podobné nálady už nějaký čas sílí v Rakousku, Francii a, konec konců, i u nás. Jde o současný celoevropský fenomén. Kam to došly Německo a Evropa, že lidé, které po celá desetiletí ani nenapadlo opatřit si zbraň ke své ochraně, se právě nyní cítí tolik ohroženi a co je k takovým úvahám nutí?" zamýšlí se zástupce IVK.

Svou odpověď přidává vzápětí. „Významnou charakteristikou současné Evropy je ztráta pocitu bezpečí a obava z nestability, to vše nepramenící pouze z migračního přívalu, jemuž se tak snadno a rychle daří bořit řád 'starého dobrého světa'," myslí si.

To, že občané chtějí získat legální licenci k pořízení legálně držené zbraně, je podle něj výpovědí o tom, že činy kdysi „jejich" politiků se dlouhodobě míjejí s občanským očekáváním a realitou, i o tom, že občané tyto politiky již za „své" nepovažují.

„Stát v rukou nedůvěryhodných politických elit již v očích občanů není 'jejich' státem. Považují jej za slabý a slepý. Soudobé německé, evropské a západní elity tvrdí, že jsou ve válce s terorismem. Jak se zdá, jsou především ve válce se svými občany," dodává Strejček.

Témata: evropa | zbraně

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky