Uprchlíci z Evropy jen berou dávky a neplatí daně. My jsme Británii vybudovali

Jsou to téměř přesně dva měsíce od chvíle, kdy Britové v referendu rozhodli o odchodu své země z Evropské unie. Pro brexit přitom paradoxně hlasovala i část migrantů. Přistěhovalci v jedné z londýnských nejrozmanitějších oblastí uvedli, že hlasovali pro brexit kvůli negativnímu dopadu masové evropské migrace na Británii.

Tower Bridge, Velká Británie
reklama

Zatímco Londýn drtivou většinou volil pro setrvání v EU, asi 1,5 milionu voličů z hlavního města hlasovalo pro brexit.

Southallský obchodník a volič brexitu Harry Singh řekl stanici Channel 4: „Prostě jsem cítil, že bych měl volit odchod, protože do Anglie začalo přicházet více evropských komunit. Asijští lidí začali přicházet o svá místa," přiznává.

„Když jsem přišel do této země, byla Anglie úplně odlišná. Bylo tu více pracovních míst. Naše komunita hodně přispěla k vybudování této země. Tvrdě jsme pracovali. A co udělali Evropané? Nic," tvrdí Singh.

Zatímco přistěhovalecké komunity v Británii v drtivé většině hlasovaly pro setrvání v Evropské unii, mnozí, kteří se tu usadili před několika desítkami let, podle serveru Express volají, že současný systém je „nespravedlivý" vůči těžce pracujícím Britů.

Praktický lékař Safder Datoo, který pracuje v severním Londýně, přišel do Británie jako uprchlík v roce 1971 z Tanzanie. Tvrdí, že imigranti přicházející dnes z východní Evropy „neplatí žádné daně a vždy žádají o dávky".

„Jako lékař vidím každý den plýtvání zdroji. Když jsem přišel, nedostal jsem vůbec žádné výhody. Takže když jsem to zvládl já, proč by to nezvládli ti, kteří sem přichází teď," tvrdí.

Sedmdesát procent muslimů v Británii hlasovalo pro setrvání v EU. Mnozí tvrdili, že hlasování o přerušení styků s EU vyšle špatné signály týkající se tolerance. Imám ze Southallu, jedné z nejrozmanitějších komunit v celé zemi, silně propagoval brexit. Wasim Naqub řekl pro Channel 4, že bylo jeho „náboženskou povinností volit odchod", protože islám říká, že je třeba „pomáhat lidem".

Britští politici se i dva měsíce po referendu kvůli brexitu hádají, mnozí čekají na to, kdy vláda uplatní článek 50 – právě tímto krokem začíná formální jednání o odchodu z EU.

Ashraf, který přišel do Londýna jako uprchlík po útěku před afghánským Talibanem, řekl, že čím dříve se tak stane, tím lépe. Jako volič brexitu tvrdí, že od chvíle, kdy Británie před deseti lety povolila masovou evropskou imigraci, „šla země dolů". A dodal: „Vzdělaní lidé, bohatí lidé, ti sem nejdou. Lidé, kteří sem přicházejí, jsou ti, kteří páchali trestnou činnost, a pak se vrátili."

Témata: EU | Velká Británie

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky