Plánované navýšení poplatků za vodu letos nebude

Připravovaná novela vodního zákona, podle které se měly zvednout poplatky za vodné a stočné, bude prozatím stažena. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) oznámil, že nechce, aby byla novela využita jako zástěrka vodohospodářských společnostní k navyšování cen. Kritizovaná novela by tak neměla ovlivnit cenu vody v roce 2017.

Ilustrační fotografie
reklama

“Nezvedneme poplatky za vodu. Stále stojím za tím, že podzemní voda jako cenná surovina stojí za naši větší ochranu, ale náš koaliční partner brutálně zneužil toto téma v rámci předvolebního boje, a to i přes to, že po řádném vypořádání novely vodního zákona neměl žádné zásadní připomínky, natož nepřekonatelné výhrady, jak se nyní zdá. Dopředu jsme avizovali, že návrh nepředložíme, pokud na něm nebude koaliční politická shoda," komentoval stažení novely Brabec.

Podle Ministerstva životního prostředí je podzemní voda nadužívána, novela měla motivovat vodohospodářské společnosti k tomu, aby využívaly více povrchové vody a tu podzemní nechaly na období sucha. Vybrané poplatky by pak měly být použity například k budování nových zdrojů pitné vody.

"Náš návrh také obsahoval nástroj na zlepšení kvality povrchových vod, protože i v této oblasti má ČR stále rezervy,” doplnila náměstkyně ministra Berenika Peštová.

Ministerstvo životního prostředí je stále přesvědčeno, že je zvýšení pod sociálně únosnou mírou. V roce 2013 činila průměrná výše ceny vodného 40,8 korun za jeden kubík vody. Při průměrné roční spotřebě 36,5 kubíků by náklady na vodné byly cca 1489 korun na osobu.

Pokud by budoucí nárůst ceny vodného zahrnoval pouze nárůst poplatku za odběr podzemní vody, činilo by vodné v roce 2022 pro jednu osobu 1595. (při odběru 50 % podzemní a 50 % povrchové vody a stejném průměrném odběru) Šlo by o navýšení 106 korun.

Témata: voda

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky