Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hranice států jsou nejhorší politický vynález, tvrdí Juncker

Nigel Farage v Evropském parlamentu s Jean-Claude Junckerem.
Nigel Farage v Evropském parlamentu s Jean-Claude Junckerem.
Foto: European Union

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker vystoupil v Rakousku na diskuzním fóru Alpbach Media Academy. Při té příležitosti promluvil o uprchlících, Evropské unii i národních státech.

Jucker tvrdí, že komunita čelí politické krizi. Lékem na rostoucí nacionalismus v Evropě je podle něj právě Evropská unie. „Musíme bojovat proti nacionalismu, máme povinnost nenásledovat populisty, ale naopak blokovat jejich cestu," cituje jeho slova server alpbach.org.

„Evropané by měli klást na první místo Unii a měli by přestat žádat politickou nezávislost svých domovských zemí," tlumočí jeho slova britský bulvární server Express.

Juncker zároveň citoval slova bývalého francouzského prezidenta Francoise Mitteranda, který varoval, že když se nacionalismus přidá k nacionalismu skončí to válkou. „To stále platí, takže musíme bojovat proti nacionalismu," burcuje Juncker.

Juncker se v Alpbachu zúčastnil oficiálního zahájení fóra, které je zaměřeno na uprchlickou krizi. Při té příležitosti tvrdil: „Hranice jsou nejhorší vynález, který kdy politici učinili." Dodal, že je třeba projevit solidaritu s uprchlíky a jejich dětmi.

Brexit podle něj nebyl příjemnou chvílí, ale EU ji podle jeho slov musí překonat. Evropa totiž podle něj čelí neslýchané politické krizi. „V koncentraci globalizace a evropských problémů nesmíme ztratit svou cestu," tvrdí Juncker.

Zároveň se také pustil to Rakouska, které hlasitě kritizuje Komisi kvůli otevřené hranici Schengenu. „Komise si zaslouží kritiku, ale samozřejmě, že vlády musí sdílet vinu," uvedl Juncker.

Témata:  Jean-Claude Juncker uprchlíci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy