Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka překvapil: Nechci v ČR silnou muslimskou komunitu

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

Už ve čtvrtek přijede na návštěvu Česka německá kancléřka Angela Merkelová. Mocná politička se pochopitelně setká s českými politiky včetně premiéra Bohuslava Sobotky. O čem se bude mluvit?

Sám premiér vůbec nepochybuje o tom, že řeč se ve čtvrtek stočí na imigrační krizi, přijímání běženců a uprchlické kvóty. Kvóty Česko stále odmítá a chce, aby se každá země mohla sama rozhodnout, kolik utečenců přijme.

Sobotka také v rozhovoru pro deník Právo řekl, že za imigrační krizi můžou radikální islamisté,, kteří vyhánějí spoustu lidí z domovů.

"Není možné říkat, že uprchlík rovná se terorista. Stejně ale není možné uplatňovat přístup Německa, které loni umožnilo bez jakýchkoli kontrol příliv obrovského množství lidí," krititzuje naše severní sousedy Sobotka.

A zašel ještě dál, když se pozastavil nad tím, že řada teroristů jsou lidé, kteří se v Evropě narodili a vyrostli. Prý je tak nutné zamyslet se nad tím, zda integrace imigrantů do naší společnosti vůbec funguje.

"To jsou samozřejmě otázky, které jsou aktuálnější v Německu. My tady nemáme žádnou silnou muslimskou komunitu. Popravdě řečeno si ani nepřejeme, aby se tady nějaká silná muslimská komunita vytvořila i s ohledem na ty problémy, které vidíme," má jasno Sobotka, který tímto výrokem vypálil rybník internetovým diskutérům, kteří ho často obviňují ze "sluníčkářství".

Sobotka v Právu velmi ostře odsoudil nedělní akci příznivců islamofoba Martina Konvičky, kteří na Staroměstském náměstí stříleli z maket samopalů a rozpoutali paniku. "Už nějakou dobu se ukazuje, že pan Konvička je magor. Společnost je potřeba před takovými lidmi chránit," nebere si předseda vlády servítky.

Témata:  Bohuslav Sobotka Angela Merkelová uprchlíci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy