Džihádisté z IS hledají, kam by utekli a šířili svá zvěrstva

Islámský stát na Blízkém východě utrpěl značné ztráty. Velitelé džihádistů se proto zaměřují na nové oblasti v jihovýchodní Asii, varují odborníci. Problém se týká také destinací, které jsou u turistů z Evropy velmi oblíbené.

Ilustrační fotografie
reklama

Indonésie, Thajsko, Malajsie a Filipíny – to všechno je živná půda pro radikalizaci ze strany IS, který v poslední době ztratil některé důležité blízkovýchodní pozice. Američany podporované koaliční síly začínají mít převahu v Sýrii, Iráku i Afghánistánu – a to nutí teroristy, aby si hledali základny jinde.

Zatím poslední drtivou porážku zaznamenali džihádisté v severosyrském městě Manbidž, které IS ovládal více než dva roky. Porážka radikálů vyvolala mezi tamními obyvateli doslova nadšení, mnozí z nich byli totiž doslova používáni jako lidské štíty.

Bojovníci byli nuceni uprchnout na sever k turecké hranici. Analytici se ale teď podle serveru Express obávají, že právě jihovýchodní Asie bude poskytovat živnou půdu pro IS, protože region je již domovem různých násilných fanatiků, kteří sdílejí pokřivený pohled této barbarské skupiny.

Nebezpečné teroristické skupiny působí třeba v Indonésii, Thajsku, Malajsii a na Filipínách, a proto panují obavy, že by se mohly spojit s IS a vytvořit silné regionální džihádistické hnutí.

Ze smrtících pumových útoků na thajská turistická letoviska Phuketu a Hua Hin, ke kterým došlo minulý pátek, byly obviněny tamní muslimští separatisté, kteří se pokouší vyvolat vzpouru na jihu země. Tato oblast je vyhledávaným místem třeba pro mladé britské baťůžkáře, kteří mají rádi slunné pláže a pomalý životní styl.

Stovky islámských extrémistů z jihovýchodní Asie cestovaly do Sýrie a Iráku, aby se staly bojovníky IS, a teď se vracejí domů – a mají financování, bojové dovednosti, informační dovednosti a přístup k teroristickým sítím. Rohan Gunaratna, ředitel Mezinárodního centra pro politické násilí a výzkum terorismu, řekl serveru Politico: „IS poslal statisíce dolarů do jihovýchodní Asie na plánování, přípravy a provádění útoků."

Jednotka s názvem Katibah Nusantara vedená třemi indonéskými ozbrojenci v Sýrii údajně zastupuje lidi z jižní Asie bojující za IS. Údajně má asi 200 bojovníků. Její členové šíří propagandu, získávají nové bojovníky a koordinují útoky. Právě oni jsou zřejmě v kontaktu s teroristickými organizacemi ve svých rodných zemích.

„Ekonomicky je jihovýchodní Asie velmi unikátní. Vzhledem k sousedním zemím, včetně těch s velkou muslimskou populací, jako je Indonésie, Malajsie a jižní Filipíny, je jen přirozené, že se IS chce do tohoto regionu podívat," vysvětluje Vikram Rajakumar, analytik Mezinárodního centra pro politické násilí a výzkum terorismu v Singapuru.

Témata: Islámský stát

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky