Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA údajně stahují jaderné zbraně z Turecka. Země není stabilní

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

V reakci na události v Turecku - puč, čistky i smiřování s Moskvou - podle bruselského serveru Euractiv začaly USA s přesunem jaderného arzenálu, kterým disponují na základně Incirlik na jihu Turecka.

Serveru zaměřenému na dění uvnitř EU informace o přesunu sdělily dva na sobě nezávislé zdroje obeznámené se situací. Píší o tom dnešní Lidové noviny.Podle jednoho ze zdrojů serveru Euractiv Washington již Ankaře nevěří a hodlá arzenál přemístit na rumunskou základnu Deveselu. Právě tam byl v květnu uveden do provozu protiraketový štít NATO, jenž se měl původně nacházet v Česku a Polsku.

Rumunská vláda přesun zbraní na své území sice rezolutně popřela, NATO ovšem v oficiální reakci o poznání smířlivěji odkázalo na komuniké z nedávného summitu ve Varšavě. V něm se píše, že spojenci v rámci NATO zajistí bezpečí jaderného arzenálu Aliance. Tehdy se však tato diskuse vedla hlavně kvůli občanské válce v Sýrii. Právě turecký Incirlik totiž dělí od syrských hranic asi 100 kilometrů.

Má se za to, že USA mají v Turecku aktuálně na 50 taktických jaderných zbraní. Po nezdařeném puči byla přitom právě základna v Incirliku fakticky odstavena. Ankara zakázala všem americkým strojům vzlety i přílety a byl zatčen tamní turecký velitel.

Témata:  USA NATO Turecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:17

Hypotéka na refundaci: Pomůže získat peníze na dokončení stavby nebo rekonstrukce

Potřebujete dokončit rekonstrukci, ale úspory na vašem účtu se tenčí? Pomůže vám hypotéka na refundaci. Proplatí vám prostředky, které už jste do nemovitosti vložili. A dá vám tak peníze na dokončení oprav. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy