Migranti platí obrovské částky, aby se dostali do USA

Nelegální přistěhovalci z Asie, Afriky a Blízkého východu už netrápí pouze Evropu. Z materiálů, které má k dispozici americké ministerstvo pro vnitřní bezpečnost a do kterých nahlédla agentura Reuters, vyplývá, že migranti platí velké částky, aby se dostali do Latinské Ameriky a odtud pak do USA.

Ilustrační fotografie
reklama

Washington usiluje o užší spolupráci s několika zeměmi Latinské Ameriky, která by vedla k řešení skokového nárůstu počtu přistěhovalců z Asie, Afriky a Středního východu, kteří se podle jeho názoru snaží dostat do Spojených států z jihu letadlem, lodí a přes džungli dokonce i pěšky.

Migranti se většinou dostanou do Brazílie, získají tam falešné pasy, nechají se propašovat do Panamy a pak se přes porézní jižní hranici Mexika dostanou až do USA. Jen za první pololetí tohoto roku úřady evidují 6342 běženců z Asie, Afriky a Blízkého východu. Přitom za celý rok 2015 to bylo 4261 osob a v roce 2014 jen 1831.

Tento trend potvrzují také američtí pohraničníci. V období od října 2015 do května 2016, agenti zadrželi na jihozápadní hranici USA 5350 afrických a asijských migrantů. Pro porovnání – za celý rok 2015 to bylo 6126 osob a v roce 2014 4172 osob.

USA mají obavy o bezpečnost

Agentura Reuters uvádí, že USA mají obavy spojené s potenciálními bezpečnostními riziky, které sebou migranti přináší. I proto jsou znepokojeny tím, že běženci stále více využívají neobvyklou a zdlouhavou jižní trasu. A to i s ohledem na řetězec útoků inspirovaných Islámským státem na Západě a prudkým nárůstem syrských uprchlíků.

Například loni bylo v Hondurasu zajištěno pět syrských občanů, kteří v Brazílii získali padělané pasy a kteří se pak vydali po souši přes Argentinu. I proto američtí celníci a agenti pohraniční stráže školí své mexické protějšky ve speciálních technikách pohovorů i orientaci v americké trestní databázi. Podobný program by mě nově probíhat také v Panamě.

Tajemník pro mezinárodní záležitosti Alan Bersin přiznal, že nárůst přistěhovalců ze zemí mimo Ameriku představuje bezpečnostní hrozbu. „Zatímco mnozí občané těchto zemí migrují z hospodářských důvodů nebo proto, že prchají před pronásledováním ve svých domovských zemích, tato skupina může zahrnovat migranty, kteří jsou propojeni se zahraničními teroristickými organizacemi, zpravodajskými agenturami a organizovanými zločineckými syndikáty," řekl Bersin před parlamentním výborem pro zahraniční styky.

Pašerctví jen kvete, za cestu platí migranti tisíce dolarů

Někteří migranti uvedli, že pašerákům zaplatili více než 10 tisíc dolarů. Uvedli, že šli dlouhé dny džunglí, v několika zemích prý byli dokonce dočasně zadrženi. Skupina šesti mužů – Syřanů, Afghánců a Pákistánu – získala falešné pasy, podle kterých pocházeli z Izraele, Maroka, Belgie a Británie. Měsíc pak strávili v migračním táboře v Panamě. Po cestě prý potkali další podobné skupiny migrantů – některé tvořilo až 50 lidí.

Konkrétnější výpověď podal jeden z pákistánských běženců. Ten vypověděl, že si v Pákistánu našel pašeráka, kterému zaplatil 9 tisíc dolarů, za které se měl dostat do Brazílie a získat belgický pas. Další čtyři tisíce pak zaplatil za cestu autobusem, lodí i pěšky přes Kolumbii a Panamu.

Otázkou zůstává, co s těmito migranty dělat. Ve výpovědi před mexickým senátem mexický vedoucí imigrační úředník Ardelio Vargas Fosado řekl, že jeho kancelář si je vědoma přílivu přistěhovalců ze zemí mimo severní a jižní Ameriku. Ale nedostatek diplomatických vztahů mezi Mexikem a mnoha africkými zeměmi ztížily vyhoštěný zadržených.

Témata: uprchlíci | USA

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky