EU vydírá Británii, svou roli hraje i Česko, píše britský server

Britský bulvární server Express píše, že Evropská unie vydírá kvůli brexitu Londýn. Evropské země včetně Německa, Portugalska a České republiky jsou prý odhodlány donutit Spojené království i nadále souhlasit s neomezenou migrací z EU jako cenou za přístup k volnému obchodu s Evropou, píše server.

Tower Bridge, Velká Británie
reklama

Francie chce podle serveru v této snaze vydírat zajít ještě dál. Tvrdí, že pokud nebudou mít občané ze zemí EU právo svobodně se pohybovat do Velké Británie, neměly by tamní banky a další finanční instituce získat „pasy", které by je opravňovaly v podnikání v Evropě.

Pouze tři země EU pak podle agentury Bloomberg sdílí britské obavy z migrace – jde o Dánsko, Bulharsko a Rakousko. Premiérka Theresa Mayová přitom již slíbila, že bude s Evropou tvrdě jednat o omezení přílivu migrantů z eurozóny.

Další problém pak spočívá v některých požadavcích Řecka a východoevropských států. Země totiž chtějí, aby Británie i nadále přispívala do rozpočtu EU, na jehož podpoře jsou tyto země „silně závislé". A státy bývalého Sovětského svazu pak zase hledají bezpečnostní záruky proti ruské agresi.

Už teď je však jasné, že jeden požadavek Londýn zamítne – jde o španělské přání týkající se společné suverenity nad Gibraltarem.

Z Británie v reakci na všechny požadavky přichází jasný vzkaz. „Velká Británie je hlavní světovou ekonomiku a má silnou vyjednávací pozici v těchto jednáních. Evropská unie je na pokraji další měnové a finanční krize a politického zhroucení. A její úředníci musí být mnohem pokornější," vzkazuje britská vláda.

Británie očekává, že po spuštění procesu odchodu z osmadvacítky dva roky povede jednaní s partnery v EU a Bruselem. Evropští politici ale netají rozpaky. „Vidím riziko v tom, že nenajdeme řešení, na kterém by se shodla Británie a dalších 27 zemí EU a že některé otázky zůstanu otevřené," přiznal finský ministr financí Petteri Orpo. To podle něj vytváří nejistotu v eurozóně, která představuje riziko nejen pro Finsko.

Norsko se navíc netají tím, že by Británie mohla mít problémy, pokud by se pokusila vstoupit do Evropského sdružení volného obchodu, které vedle Norska zahrnuje Island, Švýcarsko a Lichtenštejnsko. „Nejsem si jistá, jestli je dobrý nápad vpustit tak velkou zemi do této organizace. Změnilo by to rovnováhu, což není v zájmu Norska," přiznala ministryně pro evropské záležitosti Elisabeth Vik Aspakerová norským médiím.

Mnoho předních podporovatelů brexitu však trvá na tom, že by se Británie neměla snažit zůstat na jednotném trhu, nebo uzavírat nějaké kompromisy. David Davis, ministr pro brexit, uvedl, že plánuje v příštích týdnech jednat s norskými vládními úředníky.

Témata: Brexit | Velká Británie | EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky