Rozpad ruské ekonomiky kvůli alkoholu? Lékař varuje před krizí

Lékař, vydavatel časopisů Přítomnost a The New Presence a publicista Martin Jan Stránský tvrdí, že v ruské společnosti je hluboce zakořeněno pití alkoholu. Statistiky jsou ale podle něj nyní alarmující.

Ruská měna, rubl
reklama

Lidský mozek podle lékaře rozhoduje a tvoří názory spíše na základě pocitů a představ, fakta mnohokrát zůstanou na druhém místě. Jako příklad uvedl, e Rusko má menší ekonomiku než Jižní Korea, nižší rozpočet na obranu než Saudská Arábie, větší chudobu než Indonésie. Podle Organizace Spojených národů je ruské školství na stejné úrovni jako na pacifickém ostrovu Palau. V prakticky každém průzkumu tak prý spadlo Rusko do spodní poloviny. 

Lékař dodal, že v ruské společnosti je hluboce zakořeněno pití alkoholu. "Jeho prodej byl navíc vždy podporován s tím, že posiluje ruskou pokladnu – od carů až dodnes. Rusko stále patří mezi přední země v konzumaci a prodeji alkoholu, což má obrovský dopad na společnost a její zdraví," uvedl na serveru lidovky.cz s tím, že statistiky jsou alarmující.

"V Rusku je dnes více než 5 miliónů alkoholiků, více než 70 procent třináctiletých dětí pije alkohol minimálně dvakrát měsíčně. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) souvisí v Rusku více než 30 procent všech úmrtí s alkoholem, ať už jde o otravy, demence, nemoci jater a zažívacího traktu, autonehody nebo sebevraždy. Výsledkem je, že Rusové, hlavně muži, stojí až na 89 příčce žebříčku délky života podle zemí; průměrný Český muž žije o 11 let déle než jeho Ruský protějšek," varuje Stránský.

"Méně mužů celkem a více těch opilých znamená ztrátu reprodukční síly, což vede ke stagnaci v růstu populace. Méně pracujících občanů znamená ztrátu příjmů do státní kasy a následný rozpad ekonomiky a infrastruktury – jak té státní, tak té společenské. Toto vše vysvětluje, proč bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv označil alkoholismus za „největší ruský problém"," dodal.

V Rusku se tak podle lékaře rozšiřuje narkomanie. Podle Organizace spojených národů vede Rusko ve světě v intravenózním používání rekreačních drog. Tvrzení šéfa Federální služby pro kontrolu obchodování s drogami (FSKN) Viktora Ivanova, že „neexistují žádné chemické látky, které by byly účinné pro léčbu narkomanie", odhaluje podle Stránského tragickou neschopnost a ignoranci oficiálních agentur pro řešení této problematiky.

"To má ve spojení s tím, že Rusové jsou náchylnější než kdokoliv jiný ke konspirativním teoriím (mezi ně patří i ta, že HIV je mýtus šířený Západem s cílem podkopat Rusko) obrovské důsledky: dnes Rusko vede svět v tempu nárůstu HIV a s nemocí s tím spojených, jako je hepatida (převážně zhoubný typ C). Korupce, kvůli které stoupají ceny léčby (i když léky jsou dnes vyráběné v Rusku) znamená, že pouze 30 procent všech HIV nakažených Rusů dostane adekvátní léčbu. Smrtelná nemoc se tak šíří dál," obává se Stránský.

"Aby toho nebylo málo, v důsledku současné ekonomické krize jsou snižovány výdaje, včetně do zdravotnictví. V Rusku je dnes běžné, aby si ambulantní pacienti hradili nejen léky, ale i rentgeny, které ještě před rokem byly zdarma. Ze zbývajících státních zdravotnických zařízení, trpí 40 procent hlubokým nedostatkem personálu. Podle mezinárodní analytické organizace RAND je zdravotnictví nejen financováno nedostatečně, ale neexistují žádné jasně definované celkové strategie, které by adekvátně mapovaly a řešily současné problémy," vysvětlil.

"Zdravotní stav populace kteréhokoliv státu přímo souvisí s jeho společenskou a ekonomickou budoucností. Pro Rusko to není žádná dobrá zpráva. A vlastně ani pro nás," uzavřel.

Témata: Rusko | alkohol

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky