Masová migrace má ekonomický charakter, varuje odborník. Stane se z Česka ráj pro uprchlíky?

Eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost Günther Oettinger se domnívá, že by země Evropské unie měly harmonizovat své azylové právo, a to včetně výše dávek pro lidi, kteří hledají v Evropě ochranu. Pokud by se tak stalo, nebylo by prý nutné zavádět kvóty pro přerozdělování migrantů. Z Institutu Václava Klause (IVK) však přichází velmi ostrá reakce.

Přijímání uprchlíků do Evropy
reklama

„Jako komise navrhujeme, aby byly v EU harmonizovány azylové procedury i právo na dávky pro žadatele o azyl. Pokud by k tomu došlo, nepotřebovali bychom žádné kvóty (pro rozdělování uprchlíků), protože by polevila přitažlivost zemí jako Německo, Rakousko, Dánsko a Švédsko," vysvětloval svůj plán Oettinger.

To ale pěkně nadzvedlo se židle ekonoma Martina Slaného. „Vyjádření Günthera Oettingera, německého eurokomisaře pro digitální ekonomiku (nesmyslnost jeho „rezortu" nyní nechme stranou) dokládá, že bruselské elity chtějí uskutečnit systém přerozdělování migrantů stůj co stůj a že to je jeden z  hlavních nástrojů jejich formy sociálního inženýrství," myslí si ekonom,

„Když se Brusel setkal s odporem některých států proti přímým přerozdělovacím kvótám a nepomohlo ani vyhrožování s odebíráním dotací, je nutné přistoupit k nástrojům na první pohled méně drastickým. Ostatně stejný postup u všech regulačních zásahů se nabízí v jakékoli oblasti," vysvětluje.

Jeho návrh by však prýá měl na Česko velmi negativní dopad. „Jednotná dávka pro migranty by zajistila její vyšší kupní sílu v méně rozvinutých zemích Unie, čili země s nižší cenovou hladinou (jako je ta naše) by se konečně staly pro přistěhovalce nejatraktivnější. Nástroj je jiný, cíl je však stejný jako u kvót (navíc na rozdíl od kvót se toto opatření nesetká s nesouhlasem migrantů)," píše na stránkách institutu.

„Tento návrh je přiznáním Bruselu, že nynější masová migrace nemá humanitární, ale ryze ekonomický charakter,a že většina migrantů si svou cílovou destinaci vybírá s ohledem na sociální dávky. Nedomnívá se komisař Oettinger, že by takto nastavený systém dávek migranty odrazoval od zapojení na trhu práce, tedy vedl k opačnému efektu, než jak argumentují zastánci přílivu migrantů? Cožpak chce ekonomický stimul migrace sociálními dávkami dále zvyšovat?" nechápe Slaný a dodává, že bez ohledu na dopady je třeba systém přerozdělování uprchlíků opětovně odmítnout. A to bez ohledu na to, jestli je zabezpečen množstevními kvótami nebo sjednocením peněžních dávek a podpor.

Témata: uprchlíci | ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky